Поддръжка на зелените площи

Добрата поддръжка на зелените площи е ключът към тяхната дълготрайност и отличен външен вид. За да сме наясно какво е нужно, за да поддържаме градината или зелената площ в добро здраве, е важно да не пренебрегваме някои от най-важните грижи:

  • адекватно поливане
  • редовно торене
  • косене на тревата
  • аериране на почвата
  • вертикулиране
  • плевене
  • справяне с вредителите
  • обработка с препарати за растителна защита

Редовното следене за водния, хранителния и въздушния режим на растителността осигурява добро състояния на насажденията. Това е особено важно когато поддържаме малки или средно големи площи с райграс или тревна настилка.

 

Поливането

Оптималното поливане на растителността и тревния чим е редовно, но дозирано. В най-разпространения вариант се извършва поливане три пъти в седмицата. През летния сезон поливането се увеличава в съответствие с максималните температури и влажност на въздуха. В най-топлите сезони е добре да се спазва поливна норма от около 5-6 литра на квадратен метър на ден. Поливането се извършва сутрин и вечер.

 

Предимства на поливните системи

Поливната система ви позволява автоматизирано напояване в точно определено време, което осигурява прецизност и оптимално разпределение на водата. Специализираните градинските поливни системи се използват в различни направления – от селското стопанство, до поддръжката на градини и зелени площи в градска среда, в частни домове, голф терени, футболни игрища и други.органични храни

 

Какво представлява капковото напояване

Освен благотворния ефект върху зеленината, системите за капково напояване имат и редица други предимства, като спестяват средства от потреблението на вода. Тези системи са ефективни, лесно регулируеми и прецизни в поливането.

Системите за градинско капково напояване представляват организация от различни размери тръби с регулиращи клапани, разположени ниско и близо до почвата. Преминавайки през тези тръби водата лесно и бързо достига до корените на растителността, като загубите на вода се свеждат до минимум.

 

Работа и поддръжка на поливните системи

Подготовката за работата на една напоителна система изисква предварителна работа и последваща регулярна поддръжка. Затова е важно да изберем подходящата система, както и добро планиране за поддръжка.

 

В зависимост от обекта , местоположението и сложността на системата вие може да поддържате поливната система сами или да се доверите на професионалист в сферата, какъвто е Ти Ейч Консултинг.



Преди същинската инсталация е важно да се отдели нужното време и ресурс за проучване и проектиране. Взимат се под внимание различни фактори като почвени показатели, наклон на терена, отчита се преобладаващият климат, ландшафта и ориентацията на зелените площи.

Най-често поливната система се формира от няколко свързани или независими кръга, които захранват система от разпръскватели (спринклери), които осигуряват непосредственото напояване на площите.

Важна част от системата са сензорите за дъжд, влажност и/или слънце. Те могат да ви спечелят време, а и да ви спестят средства. Когато една система е добре проектирана и поддържана, тя работи самостоятелно и независимо.

 

Някои от непосредствените ползи от интегрирането на поливни системи са:

  • спестявате време и средства
  • намаляване на разходите за поддръжка
  • икономия на вода с до 40%
  • прегледен външен вид на зелените площи
  • добра визия на вашите зелени площи
  • равномерен растеж на тревния чим
[dt_gap height=“25″]

Изпратете Запитване
[dt_gap height=“25″ /]
[contact-form-7 id=“3114″ title=“запитване“]
[dt_gap height=“25″ /]

Повече от „Tи Ейч Консултинг“