Как да засаждаме растителност в градината, двора и у дома – полезни съвети за всеки

Градината може да носи удоволствие и естетическа наслада, но докато достигнем до завършения и вид често се налага да минем през не едно и две препятствия. Едно от най-важните неща за добре поддържана и чудесно изглеждаща градина, двор или открито пространство е внимателният подбор на растителност. Същото се отнася и за случаите, в които имаме пред себе си предизвикателството да озеленим интериора.

 

Как правилно да засаждаме на закрито и открито

Саденето е фина работа, от която зависи по нататъшното развитие, растеж, устойчивост и дълготрайност на насажденията. За да се наслаждаваме на декоративния ефект на избраните от нас цветя и храсти трябва да спазваме някои прости правила, които сме изложили по-долу.

 

Как да засаждаме в саксии и кашпи

Класическо и надеждно решение е засаждането на растителността в различни по форма и размер саксии, кашпи или други съдове. Аранжираната по този начин зеленина е отлично решение за дворове, градини, открити площи на ресторанти и заведения, детски кътове и други.

Първата задача, пред която сме изправени е избора на съд. За най-добри резултати той трябва да е съобразен с вида, размера и индивидуалните изисквания на съответния растителен вид. Съществува огромно разнообразие от съдове с различна форма, дълбочина, ширина, материал на изработка и т.н.природни средства за здрав сън

Евтино и често прилагано решение са саксии и кашпи от пластмаса, но общото мнение на професионалистите е, че класическите керамични съдове имат много повече предимства и със сигурност изглеждат по-добре. Използването на глина и керамика за съдове (саксии) за цветя е познато от дълбока древност и се цени и до днес.

Керамичният съд задържа по-дълго влагата в почвата, но и поема част от нея, което спомага за постепенното и неагресивно отделяне на вода в почвената смес. Поддържани добре, керамичните кашпи са изключително дълготрайни и издръжливи на атмосферните условия на открито. Техният визуален ефект е в пъти по-добър от обикновените пластмасови саксии и е предпочитан акцент при проектиране и изпълнение на различни обекти като частни градини, дворни пространства, заведения, хотели, ресторанти и други.

 

Садене и пресаждане

На дъното на вашия съд задължително трябва да се постави някакъв тип дренаж. Неговата функция е да отвежда ненужното количество вода при поливане, като така се растенията се предпазват от прекомерно овлажняване, от което следва загниване на кореновата система и самото растение.

 

Как се прави дренаж

За целта може да ползвате някакъв твърд материал (чакъл, камъчета, парченца керемида, късчета дървесна кора, пелети), който се поставя на дъното на саксията или съда за засаждане. При поставянето на дренаж е важно той да не запушва отводнителните отвори на дъното на саксията.

Дренажният слой позволява на водата да се отича свободно и предотвратява отмиването на субстрата. При ползване на градинска почва, в която има дребни камъчета, ефекта е почти същия.

Запълнете около една десета от саксията с чакъл, камъчета или подобен материал, който позволява отичане на водата. Насипете почва или субстрат до две трети от височината на саксията.

Върху дренажа се засипва с почва или торопочвена смес (в зависимост от нуждите на растението, което засаждате). Първо се насипва толкова почва, колкото е необходимо за достигане на нивото на кореновата система на съответното растение.

Важно! Ако използвате почвена смес, която се продава в градинските центрове, е добре преди това да я разрохкате. Почвените смеси често се държат в найлонови пакети (пликове), където почвата е доста уплътнена. За най-добри резултати когато засаждаме е добре почвата да може да пропуска въздух (т.е. да е аерирана), както и вода. По усмотрение може да поставите допълнително универсален тор, който се размесва в почвата.

 

Засаждане на растенията

Време е да преместите растението от временния съд в постоянната саксия.

Отворете място в съда с помощта на удобен инструмент – градинска лопатка, лъжица или др. Извадете разсада и преместете заедно с почвата, в която е коренът. След това изравнете нивото на почвата. Използвайте малка шпакла, лопатка или лъжица, за да преместите растението. Когато засаждаме внимавайте да не нарушите кореновата структура, която може да е много крехка.

Поставете внимателно в новата саксия, като предварително направите малка дупка с пръсти, в която да положите корена в правилно положение.

От горния ръб до началото на същинския почвен слой е добре да има около 2-3- см. разстояние.

Трабмовайте леко, за да излезе излишният въздух и полейте обилно.

Използвайте достатъчно голяма саксия. Препоръчително е да има разстояние около два сантиметра от корена до стените на съда. Насипете внимателно почвата и уплътнете внимателно, след което полейте с вода.

При първоначалното поливане след засаждането, поливайте ниско и близо до корена. По този начин растението ще се закрепи по-лесно към субстрата, тъй като почвата се уплътнява от водата.

Ако след поливането почвата слегне твърде много, може да допълните с още смес. В никакъв случай не трябва да оставяте кореновата система да бъде видима на повърхността. Ако това се случи, може би ви е необходим по-голям обем.

Саксията трябва да е поставена върху подложка или в кашпа. По този начин водата се отича без да мокри наоколо. Ако нямате възможност да поливате цветята всеки ден в топлите сезони, може да сипете вода в чинийката или кашпата и да оставите растението да си осигури нужното напояване.

[dt_gap height=“25″]

Изпратете Запитване
[dt_gap height=“25″ /]
[contact-form-7 id=“3114″ title=“запитване“]
[dt_gap height=“25″ /]

Повече от „Tи Ейч Консултинг“