Живописните градини имат няколко основни елемента, които правят картинката като нарисувана от приказка. Това са красивите и добре подбрани растения – дървета, които да хвърлят дебела сянка; храсти, които да създават усещане за цялост, красиви сезонни растения, чиито палитри да преливат в зеленината на свежата трева и един последен, ключов детайл – плочопътека на тревна фуга.

Плочопътеките, изградени като комбинация от естествени, природни материали, често се сливат със заобикалящия ги ландшафт. Извити, прави, от камък или дърво, те са практични и добавят характер на озеленената площ.

Пътеката, както от естетическа, така и от чисто прагматична гледна точка, свързва две дестинации. Често преминавайки през средата на вече затревената площ, плочопътеката се явява и като разделител на отделни зони. Формата и дължината и се ограничава само и единствено от въображението ви. При избора на форма, често се има предвид и формата на вече изградени структури в близост до пътеката – сграда или друга ограда. Избирайки завъртян дизайн, основно изискване е и да се изчисли широчината на пътеката – дали по нея ще могат да се движат двама души едновременно, на какво разстояние ще бъдат отделните компоненти – камъни или дървесен материал, и разбира се – къде ще е точката, до която пътеката ще води.

[dt_gap height=“25″]

Макар и по-рядко, плочопътеките могат да бъдат използвани и като преодоляване на недотам стръмни наклони. Избирането на естествен материал с по-грапава текстура предотвратява образуването на хлъзгава текстура в месеците с обилни валежи и се явява като стабилна и сигурна външна подова настилка, която е едновременно красива и устойчива на различни и промениливи метеорологични условия.пътни такси италия

Най-използваните материали за изграждане на плочопътека са тревни смески и разнообразни каменни плочи. В зависимост от дизайна на зелената площ, могат да бъдат използвани камъни, чиито форми да бъдат наставяни една спрямо друга. Така се образува красив ефект, който не може да бъде повторен на друго място поради уникалността на всеки един от вградените в тревата камъни. За постигане на хармоничен и асиметричен вид, могат да бъдат използвани и предварително изработени каменни елементи, еднакви по размери и форма. Така лесно семплата плочопътека може да се яви като завършващ детайл на цялостна екстериорна концепция, която включва както ландшафтната, така и сградната архитектура.