Ти Ейч Консултинг продължава да запознава читателите си с някои от най-красивите градини в света. Днес ще се спрем на Врътбовската градина в Прага.

Врътбовската градина в чешката столица Прага е считана от мнозина за една от най-красивите градини в Централна Европа в стила Барок. Заедно с други три барокови градини – Вратислав, Шьонборн и Лобкович се намират на Петринския склон.

В началото на XVIII век, когато в Централна Европа има истински бум на строителството, започва и изграждането на Врътбовската градина. През 1720 година строителството завършва, като има един основен ремонт. Той започва през 1990 година, а на 03 юни 1998 година красивото място отваря врати отново за посетители. Така вече 300 години тази градина радва всички жители и туристи на Прага.

Дизайнер на това цветно кътче е Франтишек Максмилиан Канка. В кариерата си той реновира двореца на Ян Йосеф – граф на Върба по онова време. След това получава разрешение да създаде градината. През следващите три века мястото на няколко пъти е претърпявало различни по мащаб промени, но стилът е останал непокътнат.

Статуите и различните скулптури са поверени на Матиас Бернард Браун. Вачлав Вавринец Рейнер пък е художникът, който е „виновен” за различните по цвят украси. Интериорният дизайн пък и до днес е в оригиналния си дизайн.

Врътбовската градина не е най-голямата, която някога сте виждали. Там обаче ще видите всичко, което очаквате, ще можете да се насладите на уникални комбинации между скулптури, цветове и растения в Бароков стил. Елегантни стълбища, декорирани парапети, тераси, статуи, „легла” от цветове и жив плет ще завладеят погледа Ви.

Жителите на Прага пък смятат, че застанеш ли в средата на Врътбовската градина, ще можеш да се насладиш на най-красивата гледка към известната катедрала „Св. Никола” и нейната архитектура.

Това уникално местенце е красиво през всеки един сезон от годината. Често то е използвано за сватби, театрални изпълнения, изложби и различни празненства от жители и туристи. Също така тази градина е вписана в списъка на световното и културно и природно наследство на ЮНЕСКО.