Тествайте почвата

За да предоставяте правилна поддръжка на озеленяването си трябва да разберете какви са дефицитите в почвата Ви, или по-конкретно от какво се нуждае Вашата градина след зимния сезон. Тестовата проба от почвата ще ви ориентира за количеството азот, калий, фосфор и калций, необходими за правилното развитие на всякакъв тип растителност. Ако не сте сигурни за качеството на почвата Ви, според професионалистите на Ти Ейч Консултинг, правилното е да вземете почвена проба в местна лаборатория.

озеленяване spring
озеленяване spring

Подгответе градинските инструменти

Почистете ги със сапунен разтвор или спиртен разтвор. По този начин предотвратявате развитието на бактерии и предаването на болести. Съветът на Ти Ейч консултинг да провеждате тази стъпка възможно най-често, за да организирате безопасна среда на Вашето озеленяване, за правилното развитие на тревната, декоративната и дървесно-храстова растителност.

Растителност

Подгответе дървесно-храстовата растителност като развържете зазимените храсти и проверите укрепването на дърветата. Чрез укрепването на дървесната растителност съумяваме да регулираме растежа на дърветата в млада възраст и не позволяваме бъдещо изкривяване на стъблото.

Прекопавайте

Преди да започнете работа по градината си се уверете, че почвата не е прекалено влажна и уплътнена. Прекопайте избрания от Вас терен и го подравнете фино с гребло, като може да добавите и тънък равномерен слой от компостната смес. Компостът е изключително богат на хранителни вещества и е добър начин да подобрите дренирането на почвата, когато подготвите градинските легла за пролетта.

Добавете мулч

Мулчът се използва за различни градинарски и селскостопански цели, като се поставя върху повърхността на почвата. Чрез него се подобрява растежа на растенията и се намалява трудът по градината. Основните му функции са за запазване на почвената влага и умереността на температурата в почвата.

Аериране

В следствие на поредица от климатични и антропогенни въздействия почвената покривка става водо- и въздухонепропусклива, което е неблагоприятно за растителността. Дълбокото пробождане на почвата, чрез вмъкване на равно отдалечени дупки, с последващо опесъчаване на терените облекчава дишането на корените на тревата. Това значително подобрява въздухообмена в почвата и ускорява растежа.природни

Наторете с комбинирани торове

Непосредствено преди активен сезон почвата е загубила много от хранителните си вещества, съхранявайки растителността през зимата. За това е необходимо да се подсили, като се добавят комбинация от торове /желателно  е да се направи схема, в зависимост от резултатите от почвената проба/. Това би могло да даде силен старт на растителността за следващия сезон.

Съветът на Ти Ейч Консултинг: “Подгответе се за пролетта и извършете необходимите манипулации за Вашето озеленяване, било то превантивни или необходими мерки след зимния сезон. По този начин ще спестите доста от работата си през сезона и ще успеете да предоставите на Вашата градина най-добрия пролетен старт за развитие“.

Повече от „Tи Ейч Консултинг“