[dt_photos_masonry number=“50″ loading_effect=“fade_in“ padding=“5″ column_width=“150″ category=“green-walls“]

Зелените картини, известни още и като зелени или живи стени, представляват сложна система от структури. Те могат да бъдат както свободно стоящи, така и закачени към други съоръжения. Живите стени са смятани и за вертикални живи градини или екостени.

Крипто новини

След като слага началото на тази екологично-устойчива революция в ландшафтния дизайн, Патрик Блан често е смятан за бащата на живите стени, макар технологията да е патентована от Стенли Харт Уайт.

картина от скандинавски мъх

Живите стени са следващата логична стъпка след типичните пълзящи по стени и фасади растения, като бръшляна. Структурата на всяка една жива стрена е прецизно и детайлно създадена така, че да комбинира предимствата на зелененината в натоварена градска среда, но в същото време да не тежи, нито да изглежда натруфено.

Ашваганда

  1. Производство на кислород

Проучвания сочат, че въздухът в затворени пространства като жилищни и офис сгради е наситен с вредни и токсични емисии. Това води до неразривното усещане за прилошаване, консистентна отпадналост и липса на продуктивност. В борбата си със синдрома на градския човек, идват на помощ живите стени.

Натална карта

Специално проектирани, растенията, които се спускат, успяват да тушират парниковия ефект, като абсорбират въглеродния диоксит, обръщайки го в чист кислород. Приятно допълнение е естетическия завършек, който живите стени привнасят, което води и до усещане за релакс и покой.

 

  1. Спестяват енергия

Известно е, че допълнителен и изключително полезен страничен ефект на зелените и живи стени, е тяхната способност да консервират и спестяват енергия. Изследване сочи, че градските условия предразполагат към т.нар. “островен” ефект, което значително повишава температурите, докато например в предградията е по-хладно. Тук важна роля играе всеки тип растителност, поддържана в градски условия. Растенията имат способността да отразяват енергията, а не да я консервират, което значи, че преобразуваната топлина се преразпределя в атмосферния слой под формата на пара, а въздухът се пречиства от насищанията с въглероден двуокис.

Породи кучета

Зелените стени охлаждат сградите през лятото, благодарение на сянката,която създават, като същевременно съумяват да запазят температурите по-високи в помещенията по време на студените месеци.

 

  1. Шумоизолация

Не е тайна, че големите градове носят стреса на високите нива на шум. Автомобилите и останалите моторни превозни средства, които милиони използват ежедневно по път за работа и дома, покачват значително нивата на шум, което макар и несъзнателно, влияе много на нивата ни на стрес и способността да се справяме с него.

Освен шумоизолацията и пречистването на въздуха, живите стени покачват и себестойността на даден имот. Добре поддържаните зелени пространства винаги са били високо ценени от преследвачите на качествени недвижими имоти, а близостта на жилището до зелено пространство, като парк или обществена градина, допринася за цялостната оценка на имота.



Повече за видовете вертикално озеленяване от „Tи Ейч Консултинг“