Как ПРАВИЛНО да засадим интериорна растителност в кашпа?

Засаждане на цвете в кашпа | Ако сте решили да довършите интериорния дизайн на дома си с няколко растения, ние от Ти Ейч Консултинг ще Ви помогнем да го сторите по най-удобния и в същото време успешен начин. В няколко стъпки ще покажем как най-лесно да се справите с тази задача. За интериорната растителност е от изключителна важност правилното подбиране на съда за засаждане.

Още при тази 1-ва стъпка се допускат голям брой грешки,

Тъй като не се взима под внимание разликата между  саксия  и  кашпа.

Саксията е съд със съществуващи дренажни отвори, докато при кашпата те липсват. Този факт обаче не трябва да ни притеснява, тъй като с правилното конструиране за засаждане в кашпа, няма опасност от преовлажняване на почвата.

1. Керамзит или дренажен камък | Засаждане на цвете в кашпа

Първата стъпка е поставянето на дренажен материал. Това може да бъде керамзит или дренажен камък. Керамзитът е екологично чист продукт. Наименованието му идва от гръцки и описва точно какво представлява той – „обгорена глина“.В сферата на градинарството той е познат от много време и високо ценен.
Керамзитът не гние,а отделно от това има свойството да поема и отдава влага, като по този начин естествено регулира оптималната за растенията влажност. Освен това той защитава коренната система на растението и осигурява оптимален достъп на кислород до корените. Количеството трябва да съобразим с литража на кашпата, приблизително 1/4 от нея.

    • Регулира оптималната за растенията влажност

 

    • Защитава коренната система

 

    • Осигурява оптимален достъп на кислород до корените
Засаждане на цвете в кашпа

2.  Геотекстил | Засаждане на цвете в кашпа

Втората стъпка при засаждане на цвете в кашпа е да ограничим размиването на почвения субстрат с дренажния пласт. Това става с помощта на геотекстил – пропусклива тъкан, която се поставя  върху почвата. Тя има способността да отделя, филтрира, укрепва, защитава и дренира почвата.

В последните години геотекстилът намира приложение в земеделието и градинарството заради способността си да предотвратява развитието на плевели. В същото време той има отлична пропускливост на вода и въздух.

    • предотвратява развитието на плевели

 

    • отделя и филтрира почвата

 

    • укрепва, защитава и дренира почвата.

От изключителна важност е също така почвеният торфен субстрат да бъде разрохкан. Това може да направите с ръчен култиватор, след което да го поставим в кашпата. Важно е да пресметнем и мястото, което ще ни е нужно за растението, за да оставим достатъчно площ и за него.

Засаждане на цвете в кашпа

Четвъртата стъпка е засаждането на растението, като е необходимо да покрием балата с 1-2 см. торфен субстрат. След което поливаме обилно, за да намалим съдържанието на въздух в почвата, да подпомогнем набавянето на хранителни вещества и съответно да улесним вкореняването на растението.

засаждане на цвете в кашпа

Необходими материали:

Ръчни инструменти за засаждане /малък култиватор и лопатка/
Универсален почвоторфен субстрат
Дренажен материал
Геотекстил
Кашпа
Всички необходими материали могат да се закупят от shop@thconsulting.eu