Ноември вече е тук. Края на годината наближава. Без значение дали навън вече е студено, или тази година ще се насладим на „циганско лято”, ние сме длъжни да подготвим нашата градина за предстоящите студове.

Можем да започнем с цветната градина, от където да отстраним всички остатъци от едногодишните растения. След това е добре да обработим почвата, като по този начин ще я подготвим за пролетта, а също може и да бъде наторена. Многогодишните цветя пък е хубаво да се изрежат максимално ниско и да бъдат покрити с листа или слама, за да ги предпазим от замръзване. Ако все още саксиините Ви цветя са навън поради слънчевите дни, е хубаво да ги приберете.

Ако ноември ни зарадва с топли и слънчеви дни, можем да се възползваме от това, за да засадим рози или друг вид декоративни храсти. При положение, че почвата все още не е замръзнала, може да се възползвате и да засадите луковици на лалета. Също така може да украсите лехите си с теменужки и незабравки.

Относно тревните площи – хубаво е да почистите с гребло останалите изсъхнали или изгнили листа. Косенето може да продължи да се прави на всеки две седмици, като оставят дължината на стръкчетата между 7 и 10 сантиметра. Внимавайте, тъй като при преовлажняване в тази част на годината, тревните площи са податливи на „нападение” от гъби.

home_Rf3nbb_ihKyJ_j

Храстите и дърветата в двора също имат нужда от внимание преди идването на снега. Хубаво е да проверите стволовете за наличие на капсули на червеи. Също така може да обвиете стволовете на младите овощни дръвчета с подходящия материал, като по този начин ще ги предпазите от гризачи.

Зеленчуковата градина може би ще Ви очаква с най-много работа. Най-важната Ви задача там е дълбоката обработка на почвата и задължителното подхранване с органични или минерални торове. Всички кореноплодни зеленчуци трябва да бъдат прибрани, тъй като при замръзване те вече не подлежат на съхранение. В края на месеца може да посеете подправките и зеленчуците, които ще очакваме в началото на пролетта (салати, магданоз, моркови). Ако разполагате със слънчева оранжерия може да се възползвате от нея и около средата на месеца да засадите лук.

В плодовата градина също има работа за Вас. Ябълките и крушите е време да се складират за зимата. През топлата част от месеца може да засадите малини, а в този период на годината е подходящо и засаждането на лешник. Ако видите, че всички листа на овошките са опадали, тогава знаете, че е идеалният момент за засаждане на млади овошки.

3

Важно е да знаете, че ако имате пътеки в двора, които предстои да бъдат засипвани със сол против заледяване, трябва да внимавате с растенията около нея. Солта ще повлияе зле на растенията и за това е препоръчително да ги предпазите с предпазен материал.