Студените месеци от годината наближават и това се усеща най-вече по понижаването на температурите. Екипът на Ти Ейч Консултинг ще Ви даде няколко ценни съвета за това какво можем да направим в градината преди студът да „почука” на вратата.

Прекопаване на градината. Ако сте взели решението да не садите нищо в обработваемите си площи тази есен, е хубаво да бъдат прекопани възможно най-бързо. По този начин ще улесните проникването в почвата на предстоящите студ и валежи, което Ви гарантира по-прихкава почва напролет.

Засадете плодни дръвчета. Октомври е отличен месец, ако искате да засадите плодни дръвчета. При положение, че почвата е много мокра, е препоръчително да оставите засаждането за по-сухите периоди на пролетта. Този период от годината е подходящ и за прихващането на увивни растения (бръшлян, дива лоза и др.). В този период от годината узряват напълно дюлите. Може да започнете  брането в момента, в който първият плод падне на земята.

Поддръжка на тревата. Средата на октомври е най-доброто време за последното окосяване на Вашия райграс. По този начин гарантирате нужното израстване и спокойно прекарване на зимата. Това също е отличен момент да изчистите досадните плевели и да прочистите с гребло.

Допълнителен съвет: Подхранете почвата. Ако имате желание, може да подхраните почвата си с торове още през есента. За тази цел ще Ви трябват калий и фосфорна киселина. През зимата азотът отива в дълбочина, тъй като почвата не успява да го задържи. За подобряване на почвата пък може да използвате дървесна пепел. При прекопаването не премахвайте дъждовните червеи – те са полезни за структурата на почвата.

Хубаво е да се погрижите и за маркучите и дворните мебели. Време е да ги приберете у дома, тъй като студът ще ги унищожи.