Подготовка на оранжерията

Навън зимата още е в разгара си и не предразполага особено за градински занимания. Опитните градинари обаче знаят, че сега е най-подходящият момент за първите стъпки от планирането на пролетно-летния сезон. Въпреки снега навън слънчевите дни в края на януари и началото на февруари са перфектни за ежегодната подготовка на домашната оранжерия за пролетта.

Почистване на оранжерията

Оранжерията е затворена среда, която е предназначена да защитава растенията ви. Това обаче я прави защитена среда и за някои нежелани посетители, които застрашават посевите ви – вредители и гъбични спори. Именно затова основното почистване на оранжерията е ключова задача в календара на земеделеца, която често се пренебрегва. Започнете с разчистване на цялото пространство. Ако използвате оранжерията през зимата за съхранение на някои от растенията си, покрийте ги, преди да ги изнесете в градината. Премахнете всички остатъци от растения – повечето могат да бъдат компостирани. Ако намерите болест по някое растение, изгорете го, за да не се разпространи заразата по новите ви посеви. Следващата стъпка е почистването на пода, рамката на оранжерията и стъклата. Използвайте топла вода със сапун и подходящ градински дезинфектант. Обърнете специално внимание на почистването на стъклата, тъй като в топла влажна среда, каквато е оранжерията, стъклата стават развъдник на плесени. Колкото повече прах и плесен има върху стъклата, толкова по-малко светлина може да премине.Това може да има увреждащ ефект върху разсада ви през ранната пролет.

оранжерия-подготовка-пролетта-oranzheria

Почистване на инструментите

Измийте всички градински инструменти и използвани саксии и контейнери, като отново използвате сапунена вода и дезинфектант. Може дори да ги накиснете за известно време. По тях може да са останали яйца на вредители или гъбични спори, които да убият младите растения скоро след покълване. След дезинфекцирането е необходимо да изплакнете саксиите, преди да ги използвате отново.

инструменти-подготовка-за-пролетта

Подмяна на почвата

Старата почва лесно може да обеднее на хранителни вещества, ако не се подмени, а това я прави и по-достъпна за болестотворни организми. Също така добре наторената почва е необходимост за оцеляването на младите растения през пролетта.

подмяна-на-почвата-pochvata-proletta

Планиране

Предстоящият нов сезон е достатъчна причина да експериментирате с нови растения. Но преди да преминете към засаждане, е важно да обмислите дали растенията, които сте избрали, изискват еднакви условия. Съобразете избора си с характеристиките, които Вашата оранжерия предоставя, и се спрете на растения, които имат сходни нужди по отношение на светлина, влажност и температура.бамбукови изделия

[dt_quote type=“pullquote“ layout=“left“ font_size=“big“ animation=“none“ size=“1″] С правилната подготовка на оранжерията през януари ще се радвате на чудесната си градина през пролетта. За професионален проект за вашата градина и превръщането и в хармонично място не се колебайте да се свържете с нас! [/dt_quote]