В България празникът Хелоуин няма голяма история, но с всяка изминала година все повече хора у нас решават да отдадат нужното на този ден. Хелоуин се отбелязва в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в Деня на Вси Светии. Празникът е „роден” преди повече от 2 000 години, като дълго време е носил името „Бдението на Самхейн” и е основан от келтските племена и друидите.

Името на празника в днешно време произила от Helavinn. Хел е келтската богиня на смъртта, а името ѝ се превежда като „бездна”, „смърт”, а и в името ѝ присъства думата „Hell” (б.р. – Ад). Поради тази причина празникът е бил забранен в САЩ до 1845 година, но след като огромен брой имигранти избират да живеят зад Океана, празникът се възражда и получава „нов живот” във всички държави на континента.

В деня на 31 октомври се смята, че границата между световете става толкова тънка, че хора и духове проникват заедно в света на другите. В този ден зимата идва, за да смени нощта, денят сменя нощта, а животът – смъртта. От древните традиции днес са се запазили увлекателните такива. В тази нощ е прието да бъдат облечени  костюми на нечисти сили, а символът на празника е тиквената глава. Прието е да се премахне вътешността на тиквата, а в кората да се издълбае лице, като вътре се поставя и свещ. Тиквата символизира края на събирането на реколтата, злите сили и огънят, който ги плаши.

Възможностите за украса на тиквата Ви са много. Едни избират да изрежат лице в кората, други, които нямат тази сила, могат с маркер, очила, шапка и малък морков например, да направят една различна декорация. Ако обаче искате да издълбаете лице върху тиквата, може да го сторите лесно, но с отделянето на повече време. Като за начало може да изрежете върха на тиквата, за да издълбаете вътрешността. След това с шаблон може да отбележите върху кората лицето, което искате да изобразите. Едни избират обикновено страшно лице, но ако имате по-голяма фантазия може да заложите на лика на домашния си любимец или на известна личност. Ограничение няма.

Превърнете празника в забавление, а и с лекота можете да съберете някой и друг бонбон или шоколадче.

А знаете ли, че този период на годината е отличен за присаждане на Фикус Бенджамин. Всичко най-важно по темата ще откриете в тази статия на Ти Ейч Консултинг.