Цветята, които имаме радостта да срещаме из нашата планета, са едни от най-красивите живи създания. Красотата, елегантността, брилянтните им цветове са просто уникални и трудно могат да се опишат с няколко думи. Ние ще опитаме да го сторим, като ще ви представим петте най-красиви растения.

Огнена лилия или Глориоза

Глориозата е от семейство Лилии. Името ѝ идва от латинската дума „Gloria” (б.а. – „слава”). Родът Глориоза е малък, като е представен само от 5 вида, които произхождат от тропическите области на Африка.

Огнената лилия има клубеновидни коренища. От тях израстват прости стъбла, а листата са с формата на яйце, като са заострени в края и завършват с мустачета. Цветовете се появяват в горната част на стъблата. Те са много едри  и наподобяват пламъци на огън, които са понесени от вятъра. От там идва и името ѝ Огнена лилия.

Цветето се размножава чрез семена, като се засажда през януари. Цветовете обаче се появяват след 2-3 години. Глориозата е известна като националното цвете на Зимбабве.

Пасифлора или Страстниче

Пасифлората или позната още като Страстниче е от рода пълзящи, топлолюбиви растения. Те цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри.

Цветето произлиза от Северна и Южна Америка, като от рода има над 500 вида. Аржентина, Бразилия и Перу и до днес „водят война” за това коя е родината на цветето, като това са държавите, където диворастящите лиани от този род са най-често срещани.

Пасифлората лесно се захваща в близост до дървета, огради, арки и сводове. Растението предпочита южното изложение, като е изключително светлолюбиво и от това зависи и нейното цъфтене. При правилно отглеждане то продължава от май до септември.

Дамско сърце или Дицентра

Ботаническото наименование на това растение е Дицентра, което произхожда от гръцки – dis (б.а.-две) и kentron (б.а. – шип). Буквалният превод е „два шипа”. Това цвете е от малък род, като са известни около 20 вида многогодишни тревисти растения. Дамското сърце е естествено разпространено във влажните гористи области на източна Азия и Северна Америка. В Европа растението идва от Япония в началото на 19 век.

Цветето цъфти в розово, червено, бяло и жълто. Стъблата са кухи, грациознни и извити, като предпочита полусенчести места и дренирана почва, която да е богата на хранителни вещества. Дицентрата е чувствителна към влагата и честото ѝ поливане може да доведе до загниване на корените и умиране на цветето.

3

Орхидея или Салепови

Орхидеята е член на огромно семейство с около 25 000 вида разпространени по целия свят. Това е едно от най-предпочитаните растения за подарък на любим човек, като най-важното при избора на растението е то да бъде свежо, а корените да са здрави и силни.

Наименованието на растението идва от гръцката дума orkhis (б.а. – тестис) заради формата на луковиците. За първи път наименованието е използвано около 300 г пр. н.е. в книгата на бащата на ботаниката Теофраст.

Орхидеята е разпространена в целия свят с изключение на Антарктика и пустините. Най-често срещани диворастящи растения има в Азия, Южна и Централна Америка.

Райска птица или Стрелиция

Стрелицията е род от пет вида многогодишни  растения от Южна Африка. Част е от семейството Strelitziaceae. Името на рода идва от херцогството на Мекленбург-Щрелиц, което е родното място на кралица Шарлота от Обединеното Кралство.

В Южна Африка цветето е на почит, като дори е изобразено на гърба на монетата с номинал 50 цента. Стрелицията е и флоралната емблема на Лос Анджелис.

Райската птица цъфти от февруари до август. Важно е то да получава достатъчно светлина, а също и да бъде на топло, като предпочита температура между 18 и 21 градуса. Стрелицията обича и честото поливане.