Какво трябва да знаем за Фикус Бенджамин?

Едно от непретенциозните и популярни листнодекоративни растения,Фикус Бенджамин, се използва за озеленяване в интериора. Подходящо е и за зимната градина или тераса. Издържа на 0 – 32 градуса.

Това дръвче е със сведени клонки и листна маса с лъскави и свежи листа, светло или тъмнозелени до жълти и нашарени с бяло, или изпъстрени.Крипто новини

Зависи от методите на грижа, може да стане високо или ниско в някои случаи, като бонсай. Случва се при някои видове да израстнат малки червени плодчета, които не се ядат.картина от скандинавски мъх

Грижи и съвети при отглеждането на фикус Бенджамин

Фикус Бенджамин може да бъде забелязан както като стайно растение, така и като голямо дърво, отглеждано на двора или в градината. Това цвете е познато на човечеството от дълги години, но след 19 век придобива широка популярност.Ашваганда

Това интериорно растение е избирано по ред причини. Една от тях е, че не е много претенциозно при отглеждане.Натална карта

Светлина

Що се отнася до слънчевите лъчи, то Фикус Бенджамин обича ярка или филтрирана слънчева светлина.Породи кучета

фикус бенджамин отглеждане на фикус бенджамин, съвети за фикус бенджамин, поливане на фикус, торене на фикус, разсаждане на фикус

Важно е да го пазите от директния контакт на слънчевите лъчи в най-топлите части на деня. Те ще изгорят или обезцветят листата на вашето растение. Най-подходящо е да поставите вашия фикус на място, на което ще бъде огряван в ранните часове на деня.

Колкото важно е да го пазите от силните лъчи през лятото, толкова важно е и да не го държите постоянно на сянка. При липса на добра светлина дръвчето започва да губи листна маса.

Поливане на Фикус Бенджамин

Фикус Бенджамин следва да се полива изключително внимателно. Ако вашето растение е израстнало и повече прилича на дърво, то тогава поливането следва да е по-обилно, но трябва да изчаквате почвата да изсъхва добре преди отново да напоите. Катерливите видове от своя страна се нуждаят от повече вода. В който и период от годината да се намирате, не забравяйте, че Фикусът обича хладка вода. Внимавайте с поливането през зимата, тъй като тогава интериорното растение има нужда от много малки количества вода.

Торене на Бенджамин

Почвата трябва да се подхранва на две седмици със слаб разтвор на азотен тор.

От пролет до есен – през останалата част на годината не се тори.

Влажност

През летните сезони Фикус Бенджамин има нужда от влага не само в почвата, а и по листата. Веднъж на няколко дни може да пулверизирате листата. Правете това внимателно рано сутрин или късно вечер. В противен случай рискувате листата на цветето да изгорят и опадат.

Пресаждане на Фикус Бенджамин

Пресаждането на това растение не може да се извършва често. Най-добрият момент за действие е в началото на пролетта. Все пак не пресаждайте цветето по-често от веднъж на две години.

Размножаване

Това, което може да направите, е стъблени резници през лятото. Може да използвате стимулатор за вкореняване, като субстрата следва да бъде с хладка вода – нито прекалено топла, нито прекалено студена.

Ние от „Ти Ейч Консултинг“ се стараем да предоставяме полезна информация за всеки любител-градинар. Следете нашия блог за още интересни и важни съвети за градината.

Фикус Бенджамин, сред най популярните стайни растения

Фикус Бенджамин, известен още фигова палма, е едно от най-популярните растения за дома и офиса. Той се отличава с изящни, гъсти зелени листа, които придават естествена и приятна атмосфера във  всяко помещение.

Важно е да се има предвид, че Фикус Бенджамин изисква специфични условия на отглеждане, за правилно естетично и морфологично развитие. Той предпочита добра светлина, но не пряка слънчева светлина, и умерено поливане, като трябва да се избягва прекомерната влага. Редовното пръскане/пулверизиране на листата му помага да се запази влажността на околната среда и да се предотвратят проблеми с изсушаване на листната маса.

Отглеждане на Фикус Бенджамин

Трябва да се отбележи, че Фикус Бенджамин може да бъде чувствителен към промени в условията на отглеждане и стресови фактори като промяна на местоположението, прекомерно или недостатъчно поливане и липса на подходяща светлина. Затова е важно да се следят симптомите и да се предприемат необходимите мерки, своевременно.

Важен фактор при отглеждането на растението е, че Фикус Бенджамин може да бъде токсичен за домашни любимци, особено за кучета и котки, ако бъде консумиран.

Независимо от изискванията за отглеждане, Фикус Бенджамин е прекрасно декоративно растение, което може да придаде уют и свежест във всяко пространство. Той не само е красиво допълнение към съвременния интериор, но също така може да подобри качеството на въздуха, като почиства и филтрира токсините.

С правилната грижа и внимание, Фикус Бенджамин може да бъде устойчиво стайно растение или фокусна точка в дома или офиса. Той е идеален избор за хора, които търсят лесно за отглеждане растение със символично значение за природата и живота.

фикус бенджамин отглеждане на фикус бенджамин, съвети за фикус бенджамин, поливане на фикус, торене на фикус, разсаждане на фикус
[dt_gap height=“25″]

Изпратете Запитване
[dt_gap height=“25″ /]
[contact-form-7 id=“3114″ title=“запитване“]
[dt_gap height=“25″ /]

Повече от „Tи Ейч Консултинг“