Месец декември е описанието за почивка, празнично настроение и дълги вечери, прекарани със семейството. Не така обаче стоят нещата за градинарите. Трябва да знаете, че работата не спира, дори и навън градусите да са се снижили драстично.

Тревните площи нямат нужда от поливане и косене, но е важно да се грижим за опадалата шума върху тях. Тя трябва да бъде премахната, тъй като ако остане под снежната покривка, ще задуши тревните стръкове, тъй като не пропуска въздух.

Цветната градина също има своите изисквания. Ако искате да се радвате на красиви цветя още от първите дни на пролетта, внимавайте с посадъчния материал. Той трябва да бъде съхраняван на сухо място и температурата да варира между 5 и 10 градуса. В същото време се грижете в лехите ви да няма окапала шума или клонки.

Ако не сте успели да подрежете храстите и дърветата по-рано през есента, може да използвате за тази цел евентуалните по-топли дни на декември. Също така може да засадите декоративни храсти или дръвчета, но само ако температурата на въздуха и почвата не пада под 5 градуса. Ако се страхувате клонките на новозасаденото растение да не бъдат счупени от силен вятър или тежък сняг, може да ги превържете с тънка тел и клоните да бъдат разположени почти вертикално.

Това е месецът, в който можете спокойно да наторите зеленчуковата си градина. Оборски, фосфорен и калиев тор ще ви свършат чудесна работа. Може да застелете върху обработваемата площ, след което да прекопаете дълбоко. В същото време може да се погрижите и за младия магданоз, спанак и зелени салати. През първата половина на месеца може да засадите магданоз, копър, моркови, грах и бакла.

Плодовата градина също очаква вашите грижи. Внимателно може да прекопаете на голяма дълбочина около овошните дръвчета. Това ще ги предпази от болести и неприятели. Премахнете изсъхналата кора от стволовете и варосайте. Младите дръвчета може да превържете с подръчни материали, за да предпазите стеблата им от гризачите през студените месеци.

Преди почвата да замръзне напълно, може да посадите малини, къпини и френско грозде. Ако през ноември не сте направили дълбоко прекопаване около лозниците, може да използвате за това първите две седмици на декември.Mossaika

Стайните растения също може да получат малко от вашето внимание. Поливането през декември намалява драстично, като вода е необходима на повечето растения само да поддържа почвата влажна. Почиствайте листата от прахта, която се събира у дома, като правете това внимателно с мека кърпа. manevandpartners