Ние от Ти Ейч Консултинг продължаваме да помагаме на нашите читатели с различните вредители в градината. Днес ще обърнем внимание на къртиците, които често правят двора ни да изглежда така, все едно е имало бомбардировка. Тези на вид дружелюбни създания, са изключително опасни за градината, където с лекота могат да съсипят всякакъв вид цветя и храсти. За това ние ще дадем няколко съвета за борба с тях, като трябва да внимавате, тъй като къртицата е изключително умно и бързо животно.

Като за начало може да започнете „битката” с лопата. Когато видите прясно изкопана пръст, просто отидете и с градинарския уред разровете дупката така, че в нея да проникне светлина. Тези животни не я харесват и в същото време са порядъчни. Развалите ли дома им, те ще се опитат максимално бързо да го оправят. В момента, в който забележите, че отново се копае в същата дупка, бръкнете отново с лопатата и го извадете на повърхността, където лесно ще успеете да го уловите. Внимавайте! Къртиците копаят изключително бързо и може просто да „изпуснете момента”.

Прогонването с миризма е също един от най-лесните методи, с които може да си помогнете. Лесно може да закопаете парцал напоен с тежка миризма – керосин, нафталин, терпентин в някоя от изкопаните дупки. Също така може да вкопаете там и сухи вещества като карбид, които при поливане отделят неприятна миризма.

Мрежата против къртици е друг удобен метод за справяне с вредителите. Този метод се използва най-често при създаването на красива тревна настилка, като се поставя достатъчно дълбоко под земята, за да не може къртицата да копае там и да създава къртичини из красивата Ви морава. Подобен продукт може да откриете в нашия онлайн магазин.

Засаждане на растения, които дразнят къртиците – Фритиларията и бобът са растенията, с които може да изгоните Вашите „домашни любимци”. Те съдържат специфична непоносима миризма, която кара къртицат да напусне двора. interkeramos.com

Пробвайте да потопите дома на животното. Това обаче спада по-скоро към съмнително-успешните методи. Внимавайте с този метод, защото ако решите да заливате входовете на дома им, може да наводните голяма част от двора си. Schneider

Последният метод е да лишите къртицата от любимата ѝ храна – дъждовните червеи. Залейте двора си с 10% сапунен разтвор в началото и в края на сезона и това ще изгони червеите, а с тях ще си отидат и вредителите на двора.