window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-63301645-21');

Мулч

Използва се за различни градинарски и селскостопански цели,като се поставя върху повърхността на почвата.

Чрез него се подобрява растежа на растенията и се намалява трудът по градината.

[maxbutton id=“1″ url=“https://shop.thconsulting.eu/produkt-kategoriya/gradina/mulch/?utm_medium=flyer&utm_source=th+mulch&utm_campaign=shop+1+-+oct+2019+“]

Мулч- основни функции

Градински мулч на евтини цени

За запазване на почвената влага и умереността на температурата в почвата. Той запазва по- високата температура в повърхността на почвата и я излъчва през нощта, когато е по- студено.

Ограничава стреса на растенията през зимата и през циклите на замръзване и разтопяване на снежната покривка, пази от замръзване посети растения през зимния период.

През лятото мулчът пази почвата прохладна като блокира излагането и на пряка слънчева светлина и предотвратява изсушаването, като задържа влагата в нея. Също така предотвратява появата на едногодишни пле

вели.

Мулчът предотвратява ерозията на почвата, в следствие на силни дъждове, намалява и прякото въздействие на силния дъжд върху най-горния слой на почвата.

За да се увеличат максимално ползите, като същевременно се минимизират неговите негативни влияния, той често се прилага в края на пролетта / началото на лятото, когато температурата на почвата се е повишила достатъчно, но съдържанието на влага в почвата е все още относително високо.

Въпреки това, постоянният мулч е широко използван и ценен заради неговата простота.
[dt_gap height=“25″ /]

Видове мулч

Има два основни типа мулч. И двата типа могат да бъдат използвани в градината.:

ОРГАНИЧЕН  и  НЕОРГАНИЧЕН

1. Органичният мулч е съставен от естествени вещества като кора, дървени стърготини, листа, борови иглички, или окосената трева. Този тип мулч се разлага с времето и трябва да бъда заменен след няколко години.

Евтин мулч от нашия онлайн магазин

2. Неорганичният мулч като чакъла, наример, декоративните камъчета, полиетилена и различните изкуствени материи, които се произвеждат в наши дни, не се разлагат.

Качествените биоразградими мулчове се произвеждат от растителни нишестета и дървесни стърготини.

Те са малко по-пропускливи, което позволява повече вода в почвата. Предотвратяват ерозията на почвата, намаляват нуждата от плевенето, запазват влагата в почвата и повишават температурата на почвата.

В крайна сметка това може да намали количеството на използваните хербициди и да се намали нужния труд, на фермерите, през целия вегетационен период.

В края на сезона тези мулчове ще започнат да се разпадат от топлината. Микроорганизмите в почвата го разграждат в два компонента, вода и СО2, без да оставят никакви токсични остатъци.
Органични видове мулч (разградими в почвата).
[dt_gap height=“25″ /]

Предимства на иглолистния мулч

Мулчът е изключително полезен инструмент за подобряване на здравето и растежа на растенията в градината или лехите. Той предлага множество предимства, включително задържане на влагата в почвата, предотвратяване на изпаренията и регулиране на температурата на почвата.

Едно от ключовите предимства на мулча е неговата способност да задържа влагата в почвата, като предпазва от изсушаване и намалява необходимостта от често поливане. Това е особено полезно по време на сухи периоди и при по-горещи климатични условия.

Още предимства на мулча

Мулчът предотвратява развитието на плевели, като ограничава достъпа им до светлина и въздух. Това не само намалява нуждата от ръчно отстраняване на плевелите, но и предотвратява конкуренцията им за хранителни вещества и влага с други непредвидени растения.

Освен това, мулчът помага да се регулира температурата на почвата, като предпазва кореновата система от екстремни колебания. През лятото, мулчът предпазва почвата от прегряване, а през зимата – от замръзване, осигурявайки оптимални условия за растеж и развитие.

Мулч – универсалност на използване

Мулчът е универсален материал за озеленяване с многобройни приложения и ползи в градинарството и озеленяването. Обикновено се произвежда от органични материали като дървени стърготини, слама, листа или дори гума и може значително да подобри здравето и външния вид на вашата градина или ландшафт. Мулчът служи за няколко важни цели, включително за потискане на плевелите, задържане на влагата, регулиране на температурата и подобряване на почвата. Създавайки бариера между почвата и въздуха, мулчът спомага за намаляване на растежа на плевелите, като блокира слънчевата светлина, и запазва влагата в почвата, което може да бъде особено полезно по време на сухи периоди. Освен това той действа като естествен изолатор, поддържайки по-стабилни температури на почвата, което може да защити корените на растенията както в горещо, така и в студено време. Мулчът също така се разлага постепенно, като обогатява почвата с ценни хранителни вещества и подобрява цялостната ѝ структура.

Как да използваме мулч ефективно

За да използвате мулч ефективно, започнете да подготвяте площта, като плевите и осигурите равномерна влажност на почвата. Нанесете слой мулч с дебелина около 2-4 инча, като избягвате пряк контакт със стъблата или стволовете на растенията, за да предотвратите загниване. Внимавайте да не прекалите с мулчирането, тъй като прекомерната дебелина може да доведе до изтичане на вода и да задуши корените на растенията. Поддържайте слоя мулч през цялата година, като го допълвате при необходимост, за да поддържате желаната дълбочина. Тъй като се разгражда с течение на времето, той ще продължи да подобрява почвата и ще намали необходимостта от често плевене и поливане. Като цяло използването на мулч е устойчив и рентабилен начин да подобрите здравето и естетиката на градината си, като същевременно намалите усилията за поддръжка и използването на вода.

Други материали за мулчиране

Разнообразието на материали, които могат да бъдат използвани като мулч, е голямо – слама, солома, кора, коминна пепел, палмови листа и други. Всеки материал има свои специфични предимства и предлага различни естетически решения за градината.

Независимо от избора на материал, важно е мулчът да се поддържа в добро състояние и редовно да се подновява. Това ще гарантира оптималните предимства и резултати от неговото използване.

Мулчът е ценен инструмент за поддържане на здравето и плодовитостта на растенията. Той предоставя защита, задържа влага и подобрява структурата на почвата. 

Използването на мулч в градината е практичен и ефективен начин за подобряване на растежа и красотата на растенията, като същевременно улеснява поддръжката и намалява нуждата от поливане и борба с плевели.

Заглавие

Go to Top