Водни ефекти и фонтани

Водата в градски условия оживява и разнообразява пейзажа. Създава комфорт, успокоява. Водата и до днес присъства в градините и парковете като основен декоративен ефект с атрактивен и освежителен характер. Такива водни ефекти са: фонтани, водни каскади, водни амфитеатри, водопади, водни огледала, декоративни басейни и езера.

Първоначално фонтаните са били чисто функционални. Използвали са се за осигуряване на питейна вода и вода за къпане, но с течение на времето те почват да се използват и като декоративни елементи. Фонтаните могат да бъдат изградени от най различни материали и в разнообразни форми. Най-често фонтаните се срещат в градини и паркове, където създават спокойна атмосфера за почивка. По-големите фонтани включват и скулптури. Добавянето на осветление и музика  завършва фонтана и го прави още по привлекателен и интересен. Възможността за използване на благовонни масла и есенции допълнително засилва ефекта.
Фонтаните овлажняват и пречистват въздуха, като същевременно с това създават добър микроклимат за растенията. Ромонът им е от спектъра на т. нар. „розови шумове“, влияещи благотворно на нервната система.

Декоративни водопади

Водопадът е една от най-силните фокусни точки в парковете и градините. Обикновено той се захранва от разширяващ се поток или езеро, откъдето погледът бива отведен към самият водопад. Бълбукащите водни звуци прекъсват шума извън градината и подчертават чувството на спокойствие. Може да се подражава на специфичният чар на естествения водопад и варирайки със звука на водата като се подсилва така настроението на съответният сезон. Декоративните водопади могат да бъдат с най-различна големина и форма в зависимост от свободната площ в градината и желанието на клиента. Ефектът на водопада ще бъде изключителен дори и когато водата пада от 1.5 – 2.0м височина.

Водопадът Ira Keller Fountain, Портланд, Орегон, САЩ

Източници: Landscape Architecture Magazinеmit.edu

Изкуствени езера

Голямо разнообразие от изкуствени водни обекти са класифицирани като изкуствени езера, включително водни градини, рибни езера и слънчеви езера, предназначени за съхраняване на топлинна енергия.

Castello Estense, Ферара, Италия

Източници: Fotolia.comBlogspot

Водни огледала

Така наричаме водни ефекти с гладка неподвижна водна повърхност. По този начин постигаме декоративен ефект, чрез отразяване на близко засадената декоративна растителност и декоративни форми. При по-плитки водни площи, използвайки прозрачността на водата търсим декоративен декоративния ефект на дъното – с мозаечни изображения, геометрични фигури, интересни цветови и релефни решения. Водните огледала са подходящи както за създаване на кътове за отдих и съзерцание, така и за постигане на ефект в най-натоварените части на града.

Водно огледало, Бордо, Франция

Източници: Bordeaux TourismExpedia