Озеленяване

Екипите на Ти Ейч Консултинг са с дългогодишен опит в изпълнението на всички дейности, свързани с изграждането на една зелена площ. Стремим се да изпълняваме тези дейности не като самостоятелни проекти, а като част от пейзажното строителство, следвайки основната концепция на проекта чрез комбиниране на строителството и озеленяването. Нашата цел е да претворим идеята в изпълнение с висококачествени материали и професионален подход.

Озеленяването на дворове и градини е процес, включващ няколко етапа

 • подготовка на терена
 • нанасяне на проекта върху терена
 • засаждане на растителност и затревяване
 • зелени настилки – плочкопътеки и паркинг настилки.

Озеленяване подготвителни мероприятия

 • Почистване от плевелна растителност, дънери, строителни отпадъци, камъни и др.;
 • При необходимост се пристъпва към подобряването на почвата;
 • Торене на почвата;
 • Първично моделиране на терена. Грубо оформяне на терена, насипване и разстилане на хумусна почва;
 • Инженерна подготовка – фино подравняване на терена, изграждане на геопластики, укрепване на проблемни терени.

Нанасяне на проекта за озеленяване върху терена

 • Определяне на посадните места;
 • Изкопаване на посадни места и избор на технологии за засаждане;
 • Доставка на декоративната растителност, засаждане и укрепване;
 • Засаждане на цветна растителност;
 • Изграждане на плочопътеки;
 • Изграждане на скални цветни кътове и алпинеуми;
 • Създаване на аранжировки от камък;
 • Подготовка на терена за затревяване;
 • Затревяване с тревна смеска, чимове или хидропосев.

Засаждане на дървесна, храстова и цветна растителност

Зaсаждането се извършва целогодишно, с изключение на месеците когато температурата е отрицателна. При засаждането на растителност на гол корен, не трябва да се оставя извън почвата прекалено дълго време. Вкопава се дупка по-широка и по-дълбока от съда, в който е растението. На дъното се слага смес от оборски тор, пясък и почва. След засаждане почвата се притъпква и се полива. В следващите няколко седмици поливането трябва да е редовно, за да се прихване растението озеленяване.

Засяването на семена се извършва в саксии или сандъчета. Почвата трябва да е фина, рохка и да не задържа вода. Семената се сеят на дълбочина два пъти големината им. Дребните семена се смесват с пясък, за по-лесно посяване. Съдовете със засяти семена се поставят на топло и светло място, защитени от преките слънчеви лъчи. Поливането трябва да е внимателно, за да не се изровят семената от почвата.

Засаждане на дървесна, храстова и цветна растителност

Сезонен цветен дизайн

Засаждането на сезонни цветя създава един прекрасен декоративен ефект в зелената площ и внася разнообразие, тъй като се подменя всеки сезон.  Сезонното зацветяване се използва най-често за изграждане на цветни партери, бордюри и фигури,както и за създаване на декоративен ефект в представителните части на обектите.

Ние избираме тревните смески според специфичните изисквания на терена – изложение, вид и тип почва и др. Винаги се грижим подбраните смески да са с гарантирана кълняемост и сертификат за качество. Най-добре е създаването на нови ливади да се извършва през пролетта или есента, когато климатичните условия и почвата са най-благоприятни. Услугата „Първо поддръжане”, която включва първоначално косене е включена в офертното предложение за изграждането на всеки обект, за да сме сигурни, че тревата, която е засята от нас ще има добър растеж и добър външен вид. Торенето на ново засятата тревна площ е задължително.

Тревният чим представлява трева отгледана предварително в продължение на минимум година, предназначена за незабавно и трайно създаване на всички типове тревни площи и озеленяване. Това е модерен и сигурен продукт, с който бързо и безпроблемно се затревяват всякакви терени. Тревният чим се полага през цялата година, с изключение на периодите с много високи или много ниски температури – това е изключително предимство, защото позволява реализирането на тревна площ във време, когато условията не позволяват сеитба.

Това е единствената система, която позволява успешното затревяване и озеленяване при определени условия на околната среда, без предварителна обработка на почвата. От икономическа гледна точка, хидропосевът е най-изгодната инвестиция, тъй като с една операция се извършат едновременно засяване, торене и напояване.Този метод е идеалното решение за всички проблеми, свързани със стерилността на почвата, с бавното покълване и с трудностите при през критичните периоди. Съставът на сместта и количествата за кв.м. зависят от цялостната ситуация на околната среда, където ще се извършва приложението.

Озеленяване: Плочопътеки на тревна фуга

Пътеките от този тип са едни от най-разпространените, тъй като за разлика от бетоновите настилки, плочопътеките на тревна фуга се сливат с околния ландшафт. Плочкопътеките могат да имат разнообразна форма и не насичат зелената площ, а съвсем дискретно минават през нея. Чрез тях може да се получи ефекта, който специалиста или клиента търси – да не бият на очи или обратното – да са акцент в тревната площ.

Озеленяване: Затревена паркинг настилка

Зеленият паркинг все повече намира приложение в съвременният дизайн, тъй като освен функционалност и практичност, има декоративен ефект. При този тип настилки липсва ефекта на разместени, отлепени или потънали паркинг тела. Характеризира се и със способността си да се полага по стръмни склонове с цел, предпазване от земни свлачища и ерозия на почвата, както и за преодоляване на стръмни наклони.

озеленяване и поддръжка Плочопътеки

Защо да се доверим а професионална фирма за озеленяване?

Когато става въпрос за създаване и поддържане на красиви външни пространства, доверието е ключово.

Независимо дали става въпрос за частен или административен обект, експертизата и опитът на професионална фирма за озеленяване ще направят всичко различно. Ето и няколко причини да доверите изпълнението на ландшафтен проект в ръцете на доверен професионалист:

Знания и опит:

Професионалната фирма за озеленяване притежава задълбочени познания и опит във всички аспекти на ландшафтния дизайн, изпълнението и поддържане на зелени площи. Професионалните озеленители разбират уникалните нужди на растенията, видове почви и климатични условия. Те могат да осигурят персонализирани решения за простанствата и функционалността на вашето външно пространство, като същевременно гарантират дълголетието и здравето на вашите растения.

Дизайн:

Професионалната фирма за озеленяване има набито око за дизайн и естетика. Чрез ландшафтно проектиране ще превърнем вашето външно пространство във визуално зашеметяваща и хармонична среда, която допълва личните ви предпочитания и е в съответствие с идентичността на бранда в случай на озеленяване на административни обекти.

Време и ефективност:

Проектите за озеленяване могат да отнемат време и изискват внимателно планиране и изпълнение. Наемането на професионална фирма за озеленяване ви спестява досадното координиране на множество задачи и самостоятелно управление на проекта. Екипите са оборудвани с необходимите инструменти, ресурси и квалифицирана работна ръка, за да се справят ефективно с всички аспекти на проекта, което позволява да се съсредоточите върху други приоритети, докато професионалистите работят по своята магия.

Качествени материали и оборудване:

Ти Ейч Консултинг има достъп до висококачествени материали и оборудване, които не са лесно достъпни за обикновения собственик на жилище или административен персонал. Доставяме най-добрите растения, елементи на ландшафтния дизайн, поливни системи и други компоненти, гарантиращи издръжливостта, функционалността и цялостното качество на озеленяването.

Целогодишна поддръжка:

Поддържане на зелени площи – постоянна задача, която изисква регулярност и внимание. Професионалните фирми за озеленяване предлагат комплексни услуги, за да поддържат вашите външни пространства в безупречно състояние през цялата година.

Както за частни жилища, така и за административни обекти, поверяването на вашия ландшафтен проект на професионална фирма за озеленяване носи много предимства. От знания и превъзходство в дизайна до спестяване на време и разходи, професионалния опит гарантира създаването на зашеметяващи външни пространства, които отговарят на вашата визия и изисквания. И така, защо да рискувате с озеленяването, когато можете да разчитате на доверени професионалисти, за да вдъхнете живот на вашите мечти на открито? Инвестирайте в професионална фирма за озеленяване и се насладете на красотата, функционалността и спокойствието, които идват с добре изработения и експертно поддържан ландшафт.