Елха за двора | Коледните и новогодишни празници приключиха и дойде времето, в което трябва да се разделим с коледната си украса. В последните години стана все по-популярна практиката да се закупуват коледни елхи в саксия, вместо отрязани дръвчета. Това е един прекрасен начин да щадим нашата природа, като в същото време можем и с лекота да подпомогнем озеленяването в нашата градина.

[ultimate_heading main_heading=“Кога е най-подходящото време да засадим иглолистното дърво в двора?“][/ultimate_heading]

След като дръвчето е прекарало известно време в дома ви, е хубаво да го изнесете на балкона или на двора. Ако навън е много студено, може да не го поливате, но при положение, че градусите се вдигнат, за него е добре дошла малко вода веднъж на две-три седмици.

След като студените дни отминат и почвата започне да се отпуска, идва моментът, в който вашето коледно дърво да бъде посадено. Растението трябва задължително да бъде в покой. Най-подходящото време за това е втората половина на месец март и началото на април.

елха за двора
[ultimate_heading main_heading=“Къде да засадим нашето иглолистно растение?“][/ultimate_heading]

Най-често растенията, които се използват за коледни дръвчета са смърч, ела и бор. Всички те растат бързо в първите си години и достигат внушителни размери от 30 – 40 метра. За това е важно внимателно да изберете мястото, където ще го посадите.

Хубаво е да избягвате площите около градината и къщата. Ако дворът ви е озеленяван професионално, тогава най-добре да посадите дръвчето в гората. Причината за това е, че всичко в двора е правено по план и едно ново 30 – 40-метрово дърво ще промени много визията на двора и ще изглежда по-скоро като насила засадено.

[ultimate_heading main_heading=“Как да засадим дървото?“][/ultimate_heading]

Ако в студените месеци сте държали дървото в града, а искате да го засадите в планината на напълно различна надморска височина и атмосферни условия, е хубаво да го оставите в саксията за няколко дни преди да го засадите в почвата.

Дупката е едно от основните неща при засаждането. Тя трябва да бъде малко по-широка и малко по-дълбока от кореновата бала. След като я изкопаете, почистете я хубаво. Премахнете камъните, които виждате, за да може кореновата система свободно да се развие в първите месеци.

Преди да поставите дървото, постарайте се почвата от долу и отстрани да бъде рохка. Това също ще бъде от плюс за корените и техния растеж.Mossaika

На дъното на дупката може да поставите малко торф или компост, но не и оборска тор. В деня преди засаждането полейте добре растението. Това ще ви гарантира лесното изваждане от саксията и предпазването на кореновата система.

Хубаво е да се премахнат най-долните клонки. Внимавайте! Не ги чупете, а ги подрежете с ножица. След това поставете дървото в дупката, заедно с пръста от саксията. Заровете празните пространства, като се стараете да го направите в мека и рохка пръст – без буци или камъни, тъй като те оставят кухини и това води до изгниване. Утъпкайте добре почвата, за да уплъните допълнително. Накрая покрийте с рехък слой почва.

елха за двора

Хубаво е през първата година дръвчето да бъде стабилно. Внимателно забиите няколко колчета около корените, но без да ги наранявате. С помощта на въжета закрепете стеблото. По този начин му гарантирате правилно израстване, а и го предпазвате и силните бури през пролетта и лятото, които могат да го изкоренят.

Накрая полейте обилно новозасаденото дърво. По този начин не само ще осигурите нужната влага, а и ще уплътните още веднъж и ще запълните кухините, ако са останали такива. Хубаво е през първата година да поливате редовно дръвчето, особено през горещите летни дни.

У вас не трябва да се буди притеснение, ако през първата година дръвчето не порастне изобщо. Това е напълно нормално, тъй като в този период растението ще се вкорени и ще се аклиматизира към условията, в които ще живее.

Всичко най-важно и най-интересно свързано със засаждането на растителност може да откриете в тази статия на Ти Ейч Консултинг.