Краят на лятото наближава и идва времето, в което трябва да се погрижим за малините в нашата градина. Сега идва моментът, в който трябва да ги подготвим за следващата година, когато отново ще се радваме на сладките плодове на това растение.

Ние от Ти Ейч Консултинг ще дадем няколко съвета за това как да подготвим малините за предстоящата зима, а също и за пролетта. Важното при малините е да не изпуснете момента, в който да ги подрежете и да премахнете старите стръкове.

Хубаво е в тази част от годината да направим резитбата. Това се случва сега, тъй като след това ще има много повече работа в градината, подготвяйки всички останали растения за студените месеци. Малината от своя страна няма „против” да бъде подрязана малко по-рано, стига да бъде готова навреме за зимата. Ако за пръв път Ви се налага да режете растение от този вид, не се притеснявайте. Работата е лесна и не отнема много време. Важно е само да знаете едно правило за този вид храст.

Да, той е дългогодишен, но под земята. Всяка пролет от там израстват издънки, които обаче живеят две години. Първата година единствено растат, а през вторта се разклоняват, плододават и умират. За това на есен се махат всички издънки, които са дали своя плод. Самото клонче ни подсказва, че трябва да го отрежем – листата по-рано са пожълтели, стеблото е започнало да изгнива.

Оставащите млади издънки е хубаво също да бъдат поддържани. Вглеждайки се в почвата ще разберете колко издънки има от един корен. Ако те са прекалено много, е хубаво да разредите малко, като отрежете тези, които са най-слабо развити.

Често се случва и височината на храста да надмине 1,5-2 метра. Това обаче не винаги е хубаво за самото растение. То трудно успява да заздрави най-високите си части преди да дойдат студените месеци. За това често тези части изсъхват и падат през зимата. Добре е да отрежете там, където виждате вече слабостта на издънката. Този вид подрязване обаче се прави напролет.

Третото и най-важно нещо при подрязването на малината е свързано с наранени или пречупени клонки. Те се режат в момента, в който ги забележите, а не на пролет или есен. Режете ниско долу.

Ако отглеждате няколко храста с малини, хубаво е да има по не повече от 10-12 стебла на корен. Всичко останало е хубаво да се отреже. Не се съблазнявайте да оставяте повече, тъй като това няма да донесе по-голяма реколта. Приблизително колкото стари клонки отрежете на есен, толкова може да оставите напролет да поникнат и израстат. Останалите може да бъдат изрязани.

При отглеждането на малините най-важно е стеблата да седят изправени. Най-често това става с помощта на два кола забити здраво в двата края на градината и между тях опънати два реда тел. Така храстът ще може да се развие максимално добре и да даде най-голямо количество сладък плод през следващата година.vsichkitemivsichkibiznesi

А ако искате да разберете кои пет билки се грижат за Вашия имунитет, може да прочетете нашата статия по темата.