Всеки любител-градинар знае, че справянето с насекомите в градината е трудна задача. Тези малки вредители могат с лекота да съсипят нещо, в което сме вложили много труд, и то за отрицателно време. Важно е да се борим с тези вредители бързо и успешно, за да можем да се насладим на зеленината, която отглеждаме.

Едно от местата, където насекомите са най-нежелани е в земеделските площи. За това ние искаме да дадем съвет за шест билки, които могат да бъдат като лекари за градината. Вместо да избирате препарати, с които да унищожите насекомите, но и да рискувате вкуса на реколтата ви, може просто да засадите тези шест билки.

Един от най-добрите лекари, които може да „повикате” на помощ е босилекът. Когато го засадите между доматите в градината, вие може да сте сигурни, че не малка част от гъсениците изобщо няма да се доближат до корените и плодовете. „Царската билка”, както още е известен босилекът, защитава градината от бръмбари.

Ментата е друга подправка, която може да седи в близост до домата. Тя ще прогони мравките и пеперудите, а освен това може да се ползва за екзотични коктейли през лятото и за чай през зимата.

Друга подправка, която може да бъде лек в градината, това е копърът. Той овкусява отлично вашите ястия, а освен това спира вредителите, които „атакуват” зелето и патладжана.

И риганът е хубаво да намери своето място в двора. Той помага при простуда, а също и понижава кръвното налягане. Това е универсален репелент, който може да сложим навсякъде в градината.

Мащерката може да намери своето място в близост до салатите, карфиола, зелето. Тя предпазва от летящите насекоми,а цветовете ѝ може да превърнете в чудесен чай за студените месеци.

След като включихме мента и мащерка, не можем да пропуснем и друг „член” на тяхното семейство – розмаринът. Той гони всякакви видове пеперуди и летящи мушици от морковите и боба в градината.

Магданоз –любимата подправка на много хора. Този вид зелено растение често е ползван в приготвянето на ястия, салати, а също и за освежаване на дъха. Освен това пази морковите, доматите, царевицата, аспержите и много други растения от различни видове насекоми.