Билки за борба с умората и повишаване на енергията по естествен начин

 

Когато става въпрос за повишаване на енергията и предотвратяване на умората, някои специализирани или адаптогенни билки за енергия могат да бъдат по-полезни в дългосрочен план в сравнение с краткотрайното повишаване на енергията, което получавате от кофеинови напитки като кафето.

 

Чувствате се уморени , изпивате чаша кафе и няколко часа по-късно се чувствате още по-уморени, отколкото в началото. Звучи ли ви познато? Обвинявайте кофеина. Кафето увеличава хормоните на стреса (като кортизол и адреналин) и може да ви остави с ниска кръвна захар. 

 

Тази комбинация може да има обратен ефект на този, който сте искали да постигнете. Добрата новина? Кафето не е единственият начин за повишаване на енергията. Всъщност някои енергизиращи билки могат да ви дадат по-естествен и устойчив тласък, като ви помогнат да се справите със стреса и да се чувствате по-добре в дългосрочен план.

 

Има някои суперзвездни адаптогени и специални билки, които могат да бъдат полезни за подобряване на фокуса, работоспособността и издръжливостта ви . Всъщност те се използват от хиляди години, за да помогнат на организма да остане балансиран и устойчив на стрес. Ако търсите допълнителен тласък, имате нормални нива на умора и сте получили разрешение от лекар, те могат да бъдат естественото енергийно решение, което търсите.

 

И така, какво се счита за нормална умора и какво не?

 

Според лекаря от Parsley Health Los Angeles д-р Светлана Стиви , известна умора през деня и вечерта е нормална. „Известно количество естествена умора е необходимо, за да се регулира нашият цикъл на сън и бодърстване. 

 

Когато умората се превърне в инвалидизираща част от живота и пречи на хората да поемат деня и да изпълняват нормалните си задачи, тогава те трябва да се обърнат към лекар“, казва д-р Стиви. Тя също така добавя, че ако пациентът дойде при нея със забележима промяна в енергийните нива и съобщи, че независимо колко спи, все още се чувства уморен през цялото време, тогава това често я подтиква да се задълбочи в това, което може да е в основата на непрестанната умора .

chaga supplement

Какво да кажем за обедната криза?

 

„Навсякъде другаде по света (но не и в тази страна) има нещо, което се нарича сиеста. Сиеста означава, че в средата на деня има естествена почивка или релаксация“, казва д-р Стиви. Обикновено това включва дрямка или известно време за лежане и почивка, но в САЩ това просто не е норма. „Съществува погрешно схващане, че ако някой се чувства така, сякаш трябва да подремне по средата на деня, значи нещо не е наред с него.“

 

Въпреки това, макар че спадът в енергията или концентрацията в средата на деня може да се счита за нормален, той не винаги е такъв и е уникален за всеки. Ако установите, че имате умора, която ви пречи да извършвате обичайните си дейности, или забележите, че енергийните ви нива са забележимо по-ниски от преди, добре е да посетите лекар и да изясните всички основни проблеми. 

 

Ако сте изчистени от лекаря си и искате да опитате естествени начини за поддържане на енергийните нива и издръжливостта си, продължете да четете, за да научите за естествените билки за енергия.

 

8 билки за енергия, които ще продължат да действат

Мака

Енергийните ползи от мака се дължат главно на високата ѝ хранителна плътност и способността ѝ да ви помага да се адаптирате към различни стресови фактори на околната среда. Проучванията показват доказателства, че тя може да помогне за подобряване на издръжливостта , настроението и да спомогне за подобряване на либидото .

 

 Естествените свойства на тази енергизираща билка я правят често срещана добавка за спортисти, които търсят временно повишаване на ефективността. Едно обещаващо проучване установи, че добавката с мака подобрява представянето на колоездачите в сравнение с изходното им време, но са необходими повече изследвания сред по-големи извадки, за да се направят по-конкретни заключения. „Изглежда, че маката много добре помага за повишаване на енергийните нива и либидото“, казва д-р Стиви. 

 

Едно нещо, което трябва да се има предвид при мака (и повечето други адаптогени), е, че тя не е за дългосрочна употреба. Според д-р Стиви е безопасно да се използват до 3 грама на ден в продължение на 3 месеца.

 

„Не съм наблюдавала странични ефекти или нежелани реакции при нея, което я прави безопасна билка“, обяснява тя. Въпреки това, ако имате заболяване на щитовидната жлеза, трябва да сте предпазливи с мака и да се консултирате с лекар, тъй като тя съдържа гоитрогени , които могат да повлияят на нивата на йод, ако се консумира сурова (поради тази причина е най-добре да изберете желатинирана мака, а не сурова). И въпреки че мака може да бъде полезна при стрес и умора, ако имате депресия, тревожност или друг вид психично разстройство, ще искате да се уверите, че лекарят ви казва, че е добре да използвате мака, преди да я опитате.

lion’s mane mushroom uk benefits

Свещен босилек

 

Свещеният босилек (известен още като тулси) е друга от билките за енергия, които препоръчваме, предвид способността му да увеличава издръжливостта и да помага на ума и тялото да се справят със стреса . Използва се под различни форми – от чай до екстракти, и често се добавя в хранителни добавки за стрес и тревожност благодарение на адаптогенните си свойства, които насърчават умственото равновесие и помагат на тялото ви да се възстанови от стреса. 

 

Доказано е, че предпазва организма ви от стресови фактори на околната среда като замърсители и тежки метали, както и от физически стресови фактори като продължително натоварване. Изследванията показват, че 500 mg екстракт от свещен босилек намалява тревожността, депресията и стреса при изследваните лица, като нормализира нивата на глюкоза в кръвта, кръвното налягане и липидите и въвежда положително когнитивно функциониране.

 

Свещеният босилек е известен и с противовъзпалителните и антимикробните си свойства, което е чудесна новина за имунната система и цялостното ви здраве. Преглед на 24 клинични проучвания на свещения босилек от 2017 г. установява, че няколко от проучванията засилват ефективността му за насърчаване на имунитета и борба с инфекциите. 

 

Поради тази причина, освен че допринася за поддържането на тялото ви силно, здраво и енергично, светият босилек често се използва като естествен начин за лечение на рани и инфекции. Като цяло той е общо взето безопасна за употреба билка, но винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да я приложите в ежедневието си.

turkey tail fungi

Женшен

 

Женшенът се използва от векове и има разнообразни ползи за подобряване на енергията и умствения фокус. Всъщност има няколко различни вида женшен, но най-разпространени са американският женшен и азиатският женшен (или Panax Ginseng). Тези две форми на женшен също имат ясно изразени различни ползи, като американският женшен е най-стимулиращ. „Американският женшен подобрява работата на надбъбречните жлези, така че е нещо като надбъбречен адаптоген“, обяснява д-р Стиви. 

 

„Той подобрява устойчивостта, повишава устойчивостта към стрес от околната среда и е добър стимулант. Може също така да помогне за концентрацията, умствената умора и да забави ефектите на стареенето“, отбелязва тя. Проучванията показват, че този ефект може да се дължи на няколко от компонентите на женшена, а именно полизахариди и олигопептиди , за които е известно, че увеличават производството на енергия в клетките.

where to buy maitake mushroom near me

Въпреки че женшенът е чудесна билка за енергия и д-р Стиви препоръчва прием на женшен до четири месеца, той не е предназначен за дългосрочна употреба. Въпреки че женшенът е сравнително безопасен, той може да влоши безсънието поради стимулиращото си действие. Не се препоръчва и употребата му при някои лекарства и здравословни проблеми, които се влияят от естрогена, тъй като женшенът има съединения с естрогенни свойства.

 

Ашваганда

Въпреки че в момента е една от най-популярните адаптогенни билки за енергия в уелнес пространството, ашваганда се използва от около 3000 години като лечебно растение. Освен че повишава енергията, тя може да помогне за контролиране на нивата на кортизол и да намали възпалението , наред с други ползи. Установено е също, че ашваганда увеличава мускулната маса и сила при някои хора, особено при тези, които вече са се включили в програми за съпротивителни тренировки, което допринася за повишаване на енергията, която може да получите от тази билка.

 

„Ашваганда повишава устойчивостта към физически и психически стрес, което означава, че е по-малко вероятно да се сринете под стрес“, обяснява д-р Стиви. Изследванията показват, че тя действа чрез регулиране на химическите сигнали в нервната система, като прекъсва пътя, който разпознава стреса, и намалява възприемането на умората от организма.

 

 Това е полезно, защото може да сте физически уморени (например от тежка тренировка), но адаптогенът намалява начина, по който усещате умората, което ви кара да се чувствате по-малко уморени. Въпреки това той може да взаимодейства с някои лекарства и състояния, така че (както при всички добавки) се консултирайте с вашия лекар или здравен инструктор, преди да пристъпите към приема му.

cordyceps tablets

Родиола

Родиола е растение, чийто корен е полезен за повишаване на енергията и облекчаване на умората по различни причини. Всъщност тя е в състояние да помогне за успокояване на реакцията на организма ви към стреса, така че да не губите ценна енергия за стрес или тревожност, които могат да се появят през деня. Подобно на други адаптогенни билки за енергия, той всъщност намалява реакцията на кортизол („хормон на стреса“), което може да бъде полезно за хора, които са хронично стресирани или имат високи нива на кортизол през деня.

 

 Освен това е установено, че намалява както умствената, така и физическата умора , като помага за неща като физическа работоспособност, чувство на изтощение, мозъчна мъгла и затруднена концентрация. Важно е обаче да се отбележи, че изследванията върху ефективността на родиолата са все още сравнително нови и макар да са предимно обещаващи, някои противоречиви данни подчертават важността на провеждането на повече изследвания, за да се направят по-обширни заключения.

 

Друго интересно неотдавнашно проучване установи, че родиола е полезна за хора, изпитващи симптоми, свързани с прегаряне, включително емоционално изтощение, намалена ефективност при изпълнение на служебни или житейски задачи, нарушения на настроението и обща умора. 

chaga extract

Според д-р Стиви това може да се дължи на един от полезните ефекти на родиолата – тя засилва алфа вълните в мозъка, което ви кара да се чувствате спокойни и по-малко стресирани. Това обаче не е мигновено решение и трябва да очаквате да го приемате в продължение на 2-3 месеца, преди да видите ползите, казва тя. Родиолата е особено полезна и при умора, свързана с лека депресия, казва д-р Стиви.