Ти Ейч Консултинг изпълни изграждането на покривно озеленяване на Бизнес сграда „Ендуросат намираща се в гр. София, ул. Флора 1.  Сградата представлява многофункционална офис сграда, като покривните площи са предвидени за озеленяване с цел отдих на работeщите в сградата служители.

Атракцията в озеленяването на сградата е покривната й градина, която обхваща 290м2. Ландшафтният проект е съвместна разработка между екипа на Ти Ейч Консултинг и възложителя „Ендуросат”. Проектът е в модерен стил, с прави изчистени форми.

Етапите на изграждане, през които преминахме при реализацията на това уникално покривно озеленяване са:

Дренаж и отводняване

Изградихме система за осигуряване на оптимален дренаж, отводняване и съответно задържане на необходимото водно ниво, за да обслужи нуждите от вода на покривното озеленяване. Това е интензивно покривно озеленяване върху наклонена повърхност. Изключително лека и лесна за полагане система, която осигурява пълна защита на хидроизолацията на покрива. В конкретният случай изпълнихме следните слоеве:

  1. Фолио против приплъзване
  2. Дренажна мембрана с водозадържащи функции
  3. Геотекстил

Алеите на покрива /102м2/ изградихме с изкуствен декинг „Златен тик“ съвместно с професионалистите в тази област  – фирма „ЙАФ“. Благодарение на съвмествана ни работа се получи един добър резултат и красиви декинг алеи. Това беше истинско предизвикателство от страна на конструкция и монтаж поради наклонения терен. Справихме се с нелеката задача да преодолеем различните наклони на покривната повърхност, така че декинга да има визията и усещането на една повърхнина с плавни наклони и повърхности. Материала на декинга е с отлични естетически и цветови качества, което допълнително допринесе за модерното звучене на обекта.

След завършването на декинга, изградихме цветарници на две нива, спрямо ландшафтият проект. Изпълнени са с алуминиеви ленти с Г-образен и прав профил, съответно с височини 20см и 24 см, които закрепихме посредством ъглови снадки и крепежни елементи.

Почвен субстрат

Интересното при този проект идва и от вида използвания субстрат. При повечето покривни градини се цели олекотяване, което повечето случаи се решава с използването на олекотени почвени субстрати, които с годините влошават своите минерални и плодородни качества. В случая, на обекта е използван хумусен субстрат за нивата с височина от 24 см и съответно многокомпонентна почвена смес за нивата с височина от 20 см.

Поливна система

При избора на напоителна система отново за поливане на тревни площи и площите с растителност се спряхме нас избора ни да използваме, подземно и надземно капково напояване на фирма “RainBird”. Под Поради особеностите на обекта, ние от Ти Ейч Консултинг дадохме препоръки поливането на тревните плочи от седум килим, да се осъществява от подземно капково. За останалите растения и храстови групи използвахме надземно капково напояване. Освен всички други предимства, подземното капково напояване осигурява и равномерно поливане така необходими за тревните площи, в случая седум килима, избягва се опасността от гъбични заболявания и се намалява разхода на вода поради липса на каквито и да било загуби.

Архитектурни елементи

Освен алеите от декинг като интересен архитектурен елемент бяха изпълнени и кашпи с растения по ръба на покрива, обкантващ го от свички страни. Като материали използвахме кашпи от висококачествена пластмаса устойчиви на атмосферните условия, в комбинация с декоративни растения – солитери от различен вид и цветова комбинация.

Тревни площи и декоративни храстови групи

Изцяло изградени със седум килим, зелените площи имат уникален характер, който се допълва и от декоративни храстовите групи. Те бяха  проектирани в  нестандартно задигнати метални клоцове. Визията на цветарниците има нестандартна визия, използвани са прави форми на различни нива, които да кореспондират на визията и вида на правите форми на декинга и целостната визия на покрива. Избраните видове са подбрани предимно с акценти от декоративни характер. За цялостното покривно озеленяване е използвана разнообразна растителност, освен по цвят и листна маса и по хабитус на отделния вид.

Освен изграждането на това покривно пространство, фирма Ти Ейч Консултинг  извършва и месечна поддръжка на растителността и поливната система.

Декоративно осветление

С цел подобряване на естетическата визия на покривното озеленяване изградихме и декоративно осветление, последством красиви осветителни тела монтирани в зелените площи.