За много хора представата за съвършената градина представлява  равномерна тучна зелена морава. Но за да изглежда Вашият тревен чим като луксозен растителен килим, са нужни старателни грижи и ежегодна поддръжка. Необходимо е те да започнат още през началото на градинарския сезон и да продължат до правилното зазимяване в края на есента, за да се постигне желания ефект.

Тукашният климат често предполага дълго задържаща се снежна покривка и изненадващи снегове през ранната пролет. При тези обстоятелства следва да обърнете внимание на Вашата морава и да не позволявате дълго задържане на замръзнал сняг върху определени участъци. Това може да доведе до загниване на тревата и голи петна в тревната площ.

Почистване и грапене (или вертикутиране, когато се извършва машинно при по-големи площи).

Това е първата задача, с която да дадете начало на поддръжката на тревния чим през пролетта. Ако сте подходили към този процес внимателно през есента, това би трябвало да Ви улесни през пролетта, но не и да анулира необходимостта от грапене. Разресването на тревния чим с гребло е важно, защото тънкият слой от суха трева, който се образува вследствие на редовното косене и отпадането на листна маса, затруднява достъпа на хранителни вещества и вода до почвата.

Това може да причини залиняване на корените. Тази операция се счита за задължителна, ако искате Вашия тревен чим да остане свеж и през летните жеги.био козметика

chim

Поправяне на петна

Ако в градината Ви са се появили сериозни празни петна, които развалят нейния безупречен естетически вид, това е моментът да се справите с тях чрез подсяване. Разпределянето на семената върху засегнатите участъци трябва да бъде последвано от наторяване и обилно ежедневно поливане за поне седмица, но в най-добрия случай, докато тревата достигнe височина за косене.

Ако обаче подсяването не е напълно наложително, добре е да го оставите за есента, тъй като може в този период с него неволно да подпомогнете растежа на плевели.

Борба с плевелите

. Едногодишните плевели обикновено не представляват проблем, тъй като растат в новозасаден тревен чим и изчезват след първото косене. Но за справянето с многогодишните, са необходими мерки.

Добре е още през пролетта да приложите селективен хербицид, който да възпрепятства тяхната поява. При наличие на упорити плевели, които не се поддават на третиране с хербицид, можете да извадите корените им на ръка.

treven-chim
113_big

Поливане

В началото на пролетта много хора се подлъгват по на пръв поглед все още влажната почва. Корените на тревата обаче са в повърхностния почвен слой, където водата по-бързо се изпарява и затова е нужно редовното поливане да започне веднага след като температурите се задържат стабилно над 15 градуса.

Най-доброто време за поливане е сутрин (между 5.00 и 10.00 часа), тъй като вечерното поливане може да резултира в заблатяване и поява на гъбични инфекции. Поливането трябва да е обилно, дъждообразно, около три пъти седмично, като в горещите месеци трябва да се увеличи количеството вода. През есента, когато времето захладнява, поливането постепенно се намалява.

Косене

То е изключително важен елемент в поддръжката на Вашата ливада, ако искате тя да има спретнат и привлекателен вид. Моментът за първото косене идва след като времето се задържи топло и тревният чим влезе в период на вегетация. Тревните площи по правило се поддържат около 4-5 см, като през активния сезон това означава задължително косене поне веднъж седмично.

Винаги спазвайте условието да отнемате най-много една трета от височината на тревата. При по-сухо и хладно време, поддържайте височината между 5 и 7 см, а през силните жеги намалете на 3-4 см. Последното косене се извършва през началото на ноември като е добре тревата да се зазими при височина 6-7 см. Грижете се ножовете на косачката да са добре наточени и почистени.

kosene-na-treva
kak-nai-pravilno-da-natorim-pochvata

Наторяване

Честото косене на тревния чим означава и правилно подхождане към наторяването. То трябва да бъде равномерно по цялата тревна площ и задължително последвано от обилно поливане. Прилагат се комбинирани торове през началото на пролетта, през вегетационния сезон те може да се заменят с азотни, а към есента отново комбинирани с повишено съдържание на фосфор.