Задавали ли сте си въпросът какво е това габион и за какво служи? В тази статия на Ти Ейч Консултинг ние ще Ви запознаем с този термин и ще споделим как може да го приложите в дома си.

Габионите – това е строителна система с изключително голямо ползване. Най-често те се ползват покрай скални местности, като биват разпъвани, за да предпазват от евентуални свлачища. Все по-често обаче габионите можем да открием и като декоративен елемент за нашите зелени площи.

Габионите може да срещнете под много и все разнообразни видове, но всеки един от тях притежава два основни елемента – мрежа и материал, с който да запълните. Най-често за оформянето на мрежата се използва стомана. Разбира се, може да се използват и други материали за декоративна цел. Пълнежният материал обикновено е камък – скални късове, речни камъни или отново нещо различно с цел декорация.

Ако сте любител-градинар и искате да разнообразите визията на двора си, без съмнение може да заложите на нов вид ограда – габион. Мрежата се преплита под формата на куб, параралелепипед, или каквото Ви е на ум. Във вътрешността на конструкцията се поставят допълнителни железни уплътнители, които ограничават разтягането и предотвратяват деформацията на мрежата с течение на времето.  Габионът може да Ви даде голяма разновидност при избора на дворна ограда.

Един от вариантите е да си направите ниска плътна ограда. Тя представлява габион с височина до един метър и допълнително разположени колони на разстояние от един или два метра и между тях се изгражда дървена конструкция. Този вид преграждение най-често се използва с декоративна цел.

Разбира се, може да оградите двора си и с висока плътна ограда. По този начин ще си гарантирате стабилност, здравина и шумоизолация. Освен това ще може да се скриете от любопитните погледи на съседите.

Най-красивият, но и най-скъп вариант за изграждане, е отделни габиони, които се поставят на определено от Вас разстояние и запълването му с материал по Ваш избор.

При поставянето на този вид габиони в двора Ви, не е необходима бетонова основа. Това, което трябва да направите, е да се изкопае достатъчно дълбока дупка, в която да положите габиона и той да има нужната стабилност.

Освен конструктивни функции, габионът може да бъде използван и за декоративна цел. Може спокойно да украсите двора си с две пейки и една маса, които са направени в този красив стил. А защо не да добавите и няколко малки „каменни” животни за допълнителна атракция? Всичко зависи от Вас и Вашия вкус.

А ако търсите начин да разнообразите дома си и интерес за Вас представлява създаването на собствен флорариум, тогава може да научите повече от тази статия.