Съвременните градове са ни отделили от природата, затваряйки ни в малки бетонни помещения, чиято зеленина се ограничава до наличието на няколко стайни растения. Това обаче е напът да се промени, като ние от Ти Ейч Консултинг ще Ви запознаем с една идея, възникнала още през далечната 1970 година. Това е период, в който стъклените небостъргачи започват да превземат света, а условията за живот на Земята започват да се влошават. Тогава група архитекти, защитници на околната среда, създават първия проект на сграда, която да е изцяло природосъобразна. Представете си сграда представляваща уникален синтез между стъклото, и неговите невероятни свойства за пропускане на светлина, и растителност от всякакъв вид, разпростираща се по цялата конструкция и създаваща усещането за „градска джунгла“. Подобно невероятно съоръжение, сякаш излязло от някой фантастичен роман, вече 51 години по-късно е факт!

Така наречените „зелени“ сгради можете да откриете на доста места по света, като най-внушителните от тях са на територията на Китай, Япония и Америка. Това е проект, готов да се превърне в бъдещето на човечеството.

[ultimate_heading]

Какво са зелените сгради?

[/ultimate_heading]

„Зелена“ сграда е сграда, която при своето проектиране, изграждане и експлоатация намалява или елиминира отрицателните въздействия и дори може да създаде положителни такива върху нашия климат и природна среда. Зелените сгради запазват ценни природни ресурси и подобряват качеството ни на живот.

Благодарение на тези сгради ние стимулираме използването на възобновяема енергия, като слънчевата, подобряваме състоянието на въздуха в градовете и намаляваме цялостното замърсяване на околната среда. Освен всички тези предимства за природата, изграждането на подобни сгради е съобразено и с качеството на живот на обитателите, което означава, че избирайки да живеем в „зелена“ сграда ставеме част от природата, не се отказваме от удобствата си и запазваме планетата чиста.

зелените сгради
[ultimate_heading]

Зелените сгради и естетиката

[/ultimate_heading]

Един от най-известните дизайнери на „зелени“ сгради е малайзийският архитект Кен Йеанг. Със своя талант и въображение той превръща тези сгради в истинско произведние на изкуството. Дизайнерът търси начин да копира и постави природата в нашите проекти за небостъргачи, като в същото време запази тяхната функционалност и им придаде вид на нещо истински различно!

За естетиката и „зеленото“ строителство Йеанг казва следното: „Причината, поради която слънчевата архитектура през 70-те години се провали, беше, че сградите изглеждаха като изградени водопроводи и бяха грозни. Ако искаме екоструктурите да бъдат приемливи за обществеността, те трябва да бъдат естетически красиви.“

зелените сгради
[ultimate_heading]

Ползи за самите нас

[/ultimate_heading]

Доказан факт е, че зеленият цвят намалява стреса и помага на човека да достигне по-лесно вътрешен мир със себе си. Прекарването на време сред природата се използва при много практики за медитация именно с цел спокойствие и по-лесна концентрация.Mossaika

Домът е мястото, където човек прекарва най-голяма част от личното си време, което му е необходимо, за да се чувства добре. В съвременния свят голяма част от хората могат да вършат своята работа от вкъщи и проучвания на редица университети доказаха, че продуктивността на служителите може да се увеличи с до 15 %, ако бъдат заобиколени със зелени растения.

[ultimate_heading]

Някой от най-известните зелени сгради в света

[/ultimate_heading]

Зелени небостъргачи в Токио

В сърцето на японската столици се издигат два небостъргача, подчинени на идеята за „вертикален град градина“.  Дизайнът включва тучна растителност по обществените тераси, който служат за намаляване на градската топлина и пречистване на въздуха. Същевременно зеленината балансира перфектно напълно остъклените фасади на сградата, които осигуряват максимална дневна светлина по стаите.

Вертикалната гора в Нандзин

В китайския град Нандзин съществуват две вертикални гори, които пречистват въздуха, произвеждайки по 60 кг. кислород на ден. Проектът е на италианския архитект Стефано Боери. Наречени са „Кулите Нандзин“. По тях растат над 1000 дървета и  2500 храсти от 23 местни вида. Балконите осигуряват не просто невероятна гледка, а са и предназначени да помогнат за регенериране на местното биологично разнообразие.

зелените сгради

Биотехнологичен инкубатор в Ню Орлиънс

Тази сграда е революция в науката. Сградата трансформира елементи от местната архитектура и дизайн, за да използва едва една трета от енергията, от която би се нуждаела стандартна лаборатория в подобен горещ и влажен климат.  Дъждовната вода се събира и използва за напояване на растенията в инкубатора.

Човешкото същество само по себе си е природно явление, точно за това „зелените“ сгради са бъдещето на един по-екологичен и красив свят!

С наближаването на топлите пролетни дни, лалето е цветето, което може по страхотен начин да украси Вашата градина. А как да отгледаме перфектното лале може да научите от нашата статия по темата.