Септември се явява като един от най-важните неща месеци за нашата градина.

Лятото е отминало, горещините на юни, юли и август вече са в миналото и е време за есенните промени. Важното е да бъдат положени една идея повече грижи, за да може да се радваме на здрава растителност в нашата градина.

Ако трябва да започнем с нещо, то е с тревните площи. Райграсът ни се нуждае от много влага, за да се възстанови от горещините.

Времето позволява вертикулиране , а широколистните плевели трябва да бъдат третирани с хербицид.

Може тревата ви да бъде подхранена с торове, а след това да се полее обилно. Относно цветната градина усилията ще бъдат по-големи.

В този период от годината цъфтят далии, астри, богородички, хризантеми, цинии и късни гладиоли.

Повечето цветя минават към състояние на покой, но поливането трябва да продължи да бъде редовно, особено през топлите дни от месеца, а почвата да се разрохква редовно.

Месецът е подходящ и за разсад на различни цветя – незабравки, делфиниум и теменужки.

Освен това може да засадите божури и луковици на лалета, минзухари и ириси. След засаждането не забравяйте да полеете обилно.

Засаждането на луковични растения е едно от най-лесните и подходящи за начинаещите градинари.

Пролетните луковици са изключително издръжливи. Те се посаждат в този период от годината, за да могат да пуснат нови корени преди зимата да е дошла.

Луковиците се поставят с острата част нагоре, а в случай на съмнение може да бъдат оставени и легнали настрани.

Изключително важно е почвата да бъде отцедена добре. Следва направянето на бразда, като е хубаво луковиците да бъдат поставени на гроздове.

Важно е да обърнете внимание и на големината на луковиците, тъй като от това зависи дълбочината на посаждането. Дълбочината трябва да е около два пъти по-голяма от луковицата, като лалетата се садят на 7-15 см, нарцисите на 5-12см, а минзухарите на 5-7см. Храстите и дърветата също искат своите грижи в края на лятото.

Може да засадите спокойно клематис и рози, които обаче трябва да подхраните с тор – течна или гранулирана.

В облачни и дъждовни дни може да засадите иглолистни растения, а подрязването трябва да оставите за пролетта. През септември може да обърнем внимание и на нашите градини.

Риган, босилек и розмарин могат да бъдат засадени в саксии за домашна употреба през зимата.

В началото на септември може да засадите още спанак, а в края – репички. Относно плодовете – разровете добре почвата, подхранете я с тор и подгответе за малини, ягоди и къпини. Относно стайните растения: цветята, които са по терасите в сандъчета и саксии трябва да бъдат подготвени за прибирането у дома.

Важното в случая е да намерите правилния момент, в който да приберете растенията си, тъй като не малка част от тях са изключително чувствителни и при по-студено време може да загинат.

Също толкова важно е да премахнете пожълтелите листа, както и тези, които са наранени. С прибирането на саксиите и сандъчетата може да намалите поливането, а също и да пресаждате стайните растения. Основните вредители в този период от годината са сивото гниене и листните въшки.