Ако искате да освежите своя дом или офис, вариантите за това са много. Обичаме около нас да е изпълнено със зеленина, но ежедневието ни не го позволява. Защо обаче да не променим това? Ти Ейч Консултинг предлага отлично решение за това – направете си сами флорариум и превърнете бетонните пространства в цветен рай.

Създаването на мини-градина ще ви накара да се почувствате отлично. Създаването на една мини градина ще донесе не само задоволство у вас, а и любопитство у всеки ваш гост. Спокойно можем да наречем флорариума „откраднато парче от природата”. То ще стои прекрасно във всеки вид интериор и ще привлиза безброй погледи към себе си.

Да създадеш едно малко подобие на градина сам е не леко предизвикателство, но ви гарантираме, че е по силите на всеки любител-градинар. Когато в изработката е вложено цялото ви внимание, тези градини ще се превърнат в истински шедьовър.

[ultimate_heading]

Какво ни е необходимо, за да си направим флорариум?

[/ultimate_heading]

Изберете подходящ съд – стъклен и достатъчно дълбок, за да може корените да се развиват. Изборът на форма остава изцяло ваш – аквариум, ваза, чайник, голяма чаша, бутилка, аптекарска колба.

Изберете си подходящо растение, което да отгледате. В мини градината може да се отглежда почти всяко некапризно растение. Може също така да комбинирате няколко вида, които са със сходни характеристики. Класическата комбинация за флорариум е папрат, мъхове, сукуленти и кактуси. Може да отглеждате още волски език, бегония, драцени, солейролия, ешеверия, еониум и други.

Предварително подгответе и останалите материали, които ще са ви нужни. Подберете какво ще сложите на дъното – трябва да бъде отлична дренажна система. Това може да бъдат речни камъчета или закупени от цветарски магазин. Мъхът е също много важен за флорариума – той е отличен като пълнеж и освен това попива ненужната влага в съда. Почва, която ще посипем над мъха. Ще ви бъде нужна и малка лейчица, с която да поливате. По ваше желание може да добавите украса – мини играчки, светещи камъчета или миди и рапани – изборът е само ваш.

[ultimate_heading]

Направи си сам флорариум

[/ultimate_heading]

Започнете със съда. Измийте го добре, почистете така, че да не остават петна. Оставете го да изсъхне добре и след това започваме. На дъното поставяме камъчетата за дренаж – хубаво е да бъде слой с дебелина между два и три сантиметра. След това добавете един слой скандинавски мъх, който ще попречи на почвата за в бъдеще да пропада и ще абсорбира излишната влага.

Преценете спрямо корените на растенията колко дебел слой почва ще ви трябва. Не забравяйте и дълбочината на съда, който сте избрали, тъй като идеята е растението да е изцяло в съда. Притиснете леко почвата, за да отстраните евентуално образувалите се въздушни джобове и загладете. Направете си малки дупчици – там, където ще посадите растението.

Извадете внимателно разсада, който сте подготвили и премахнете почвата, която е полепнала по корените. С леко притискане го засадете във флорариума. След като засадите всичко, което сте избрали, може да добавите избраната украса. Полейте съвсем малко, това ще е достатъчно.ашваганда

[ultimate_heading]

Как да се грижим за нашата мини градина?

[/ultimate_heading]

Поливането на тази красива градинка става два пъти в седмицата, но с минимално количество. Ако сте избрали възможността флорариумът ви да е покрит, тогава стига и веднъж месечно да снабдявате растенията с вода.

Поддържайте чистотата и здравето на растенията. Ако забележите нещо нередно в някое от растенията, препоръчваме да го премахнете и да засадите друго, вместо да рискувате всички цветя да се разболеят.Mossaika

А ако сте любители на катерливите и увивни растения, може да разгледате нашите предложения за офиса и дома в тази статия.