Всеки един любител-градинар мечтае да има огромно разнообразие в зелените площи. Точно таково чувство придават катерливите и увивни растения, когато ги пуснете на свобода по оградата или фасадата на къщата. Ние от Ти Ейч Консултинг ще Ви покажем нашите любими цветя и храсти от този тип, с които да придадете допълнителен цвят на Вашата градина.

Бръшлян – Това е едно от най-често срещаните катерливи растения. Той е многогодишен храст. При засаждането и позволяването на хоризонтален растеж, то лесно може да достигне 30 метра. Ако оставите бръшляна да се „катери” по стената на къщата например, лесно ще видите извисяването му на 25 метра. Цветовете на листата пък могат да варират. Най-често са зелени, но може да ги видите в бяло, кремаво, сиво и жълто.

Лоницера –  Lonicera Americana е вид листопадно растение, което предпочита както слънце, така и сянка. То няма проблем с температурите и без проблем ще изкара и най-лютата зима у нас. Този вид увивен храст може да достигне размери между три и четири метра. хотел за кучета София

Най-предпочитаните места за отглеждане са различни видове беседки, огради, арки и перголи, а също и като почвопокривно растение. Цветът му е продължителен, а цветчетата са продълговат и пъстри, а ароматът им е изключително силен.

Жасмин – Trachelospermum jasminoides е една от многото разновидности на жасмина. С лекота се развива по нашите географски ширини. По произход това растение е от западен Китай и ще Ви спечели с ароматните си бели цветове.

Този жасмин достига изключително бързо до максималните си размери от два – три метра, но задължително трябва да се погрижите да има подпори, по които да добие своята форма. Между април и септември трябва да се грижите почвата му да е постоянно влажна, а в най-горещите месеци може да се полива и по два пъти на ден.

Текома – Tekoma Campsis е много красив и устойчив на студа храст. Той се увива лесно по огради, стени и къщи. Обича да бъде през по-голямата част от деня на слънце, но ще се „задоволи” и с полусянка. През юни и юли ще можете да се наслаждавате на пищните му цветове, които най-често са в оранжево или червено.

Пасифлора – Passiflora е вид катереща се лиана, която лесно се захваща за огради, стени, дървета и арки. Най-красивото нещо в това растение са неговите цветове. Бяло, синьо, жълто и червено са цветовете, които се преплитат и веднага грабват окото. Има и видове пасифлори, чиито плодове са ядливи.

Ако намирате нашите статии за полезни и интересни, може да прочетете тук как да създадете перфектния тревен килим в пет лесно изпълними стъпки.