Моравата ви може да бъде едно от големите бижута на вашия дом. За тази цел обаче трябва да се погрижите добре за нея, а ние ще ви дадем пет безценни съвета за това как да я поддържате правилно.

Едно от най-важните правила за красив тревен килим е косенето. Редовното подстригване е важно, защото по този начин уплътнявате тревата. Бонус съвет от нас при косене е да косите по-често и по-малко, от колкото рядко и всичко на един път.

Когато подстригвате тревата обаче, вие премахвате хранителните вещества от нея. В последствие тези вещества трябва да се добавят, за да постигнете максимален растеж. Да, става въпрос за торене. За това от началото на пролетта трябва да започнете наторяването на моравата, като това се прави на всеки четири или пет седмици до края на есента. Азот, калий и фосфор са необходимите съставки, а също и смеси от специални торове за морава. Тях може да откриете в нашия онлайн магазин, в който може да влезете от тук. Разгледайте добре продукта преди да го използвате, за да разберете каква дозировка ви е нужна.

Ако искате килим, който през лятото да бъде ярко зелен и достатъчно гъст, то поливането е от изключително значение. Не можем да ви кажем колко често и по колко трябва да поливате вашата морава, като това зависи от влажността и температурата в отделните месеци. Тревата сама ще ви подскаже кога има нужда от поливане. Тя започва да придобива синьо-сив оттенък, а листата на по-старите стръкове започват да се навиват или да увяхват полека.

Ако наскоро сте засадили вашия райграс, е хубаво да го поливате всеки ден, за да може семената да покълнат и да си образуват стабилна коренна система. Важно е преди да засадите тревата да вземете решение как ще се напоява тя – ръчно или автоматично. Ако решите да изградите поливна система, може да се доверите на професионалистите на Ти Ейч Консултинг.

Контролът на плевелите също е много важен. Там ще ви е нужна много упоритост и използване на правилна техника. Едни от най-упоритите плевели са глухарчетата и маргаритките. Тях трябва да отстраните много внимателно и да опитате да махнете максимална голяма част от корена им, за да предотвратите повторното им появяване на вашия зелен килим.

Култивирането и аерацията е нашият пети съвет за отлично изглеждаща морава. Тревата се нуждае от въздух, за да може да диша и да расте. Важно е почвата да бъде достатъчно песъчлива, за да може до корените да достига кислород. Ако това не се случва, то това води до застой в растежа.