Все по-модерна е идеята да се изгражда жив плет за ограда вместо зидането на високи стени около къщата. За това днес ние от Ти Ейч Консултинг ще Ви предложим едно от най-добрите решения. То се казва Лоницера или познато още като Холандски орлови нокти.

Този вид широколистно, красиво, листопадно, пълзящо растение има изключително бърз растеж, като в рамките на 12 месеца може да израсте до метър. От него са познати над 180 вида с различни цветове, периоди на цъфтеж и размери. Лоницерата може да достигне до 6 метра височина и до два метра широчина. Използва се като жив плет, тъй като успява да направи плътно покритие. Може да се използва също за стени и решетки. Холандските орлови нокти се използват за вертикално озеленяване, като могат освен самостоятелно, да се използват и в комбинация с други зелени цъфтящи растения. Добра комбинация може да получите, ако съчетаете Лоницера с катерливи рози.

За всички видове Лоницера е характерен приятният аромат. Това растение се гледа изключително лесно, като най-голямото му желание, е да му осигурите опора, по която да се катери. Регулярно може да го оформята както на ръка, така и с машина.

ЦВЕТОВЕ

Лоницера може да откриете в много цветни разновидности. Специфичното при тях е, че цветът има форма на заострени нокти, откъдето идва и името му.

ИЗЛОЖЕНИЕ И ЗАСАЖДАНЕ

Лоницерата предпочита слънчево и полусенчесто място, на което да вирее. Ако сте закупили от този вид увивно растение, хубаво полейте, за да може да го извадите от временния съд. Хубаво е корените да се извадят заедно с почвата, а новата дупка, където ще посадите, да поеме без никакви затруднения корените.

Хубаво е почвата, с която ще засипете корените, да е предварително обогатена с тор за цъфтящи растения. Лоницера предпочита да бъде комбинирана с почвопокривно растение. Така не само ще скриете пръста, но и ще послужи като защита на корените.

СЪД ЗА ЗАСАЖДАНЕ

Ако сте решили да не засаждате Лоницера на открито, а в саксия, трябва да вземем предвид някои важни неща. Това растение е многогодишно и за това е хубаво да му осигурите съд, в който ще може спокойно да расте в следващите две или три години преди да бъде пресадено. За това ние препоръчваме саксия, която има поне 40 сантиметра дълбочина и 40 сантиметра широчина.

Подходящи съдове за засаждане според Ти Ейч Консултинг: