Версайският дворец безпорно е едно от най-красивите места на планетата и спада с лекота към групата от места, които е задължително да бъдат посетени. Вече повече от 300 години замъкът се извисява гордо над столицата Париж, която се намира само на около 20км. В началото на това място е имало просто красива гора, която постепенно е превърната в нещо неописуемо.

За първи път името Версай се споменава в документ през 1083 година, като се е отнасяло за самото селище на това място. През 1575 година натурализираният флорентинец Албер де Гонди го купува и кани своя приятел и крал на Франция по това време – Луи XIII на няколко ловни излета. През 1624 година, впечатлен от видяното, Луи XIII нарежда там да бъде издигната ловна хижа, а осем години по-късно кралското семейство получава феодалното владение на Версай от семейство Гонди и така започва разширяването на сградата до величествен замък, който днес привлича хиляди туристи ежегодно.

През 1643 година на трона във Франция се качва крал Луи XIV Велики. Той е син крал Луи XIII и подобно на баща си продължава да развива Версай. Именно при управлението на Краля Слънце целият двор от близо 20 000 души се мести в построени замък. Това се случва официално на 6 май 1682.

С тежката задача за играждането на това уникално място се заема френският архитект Луи льо Во. Неговата работа се базира на изцяло нов строителен и естетически подход, поради което още след началния етап сградата се превръща в сензация.

Богатството на Версайските градини трудно може да бъде описано с думи. Те са разположени на 101 хектара площ, а проектант е Льо Нотр. Има над 1 400 водни съоръжения и повече от 400 скулптури. За засаждането на всички растения са използвани над 4 милиона луковици, а освен това там има и над 200 000 дървета.

Едно от любимите забавления на крал Луи XIV Велики е било плаването. Във Версайските градини има канал, който е точно копие на венецианския Канале гранде, по който кралят обожавал да плава с гондоли.

През годините обаче имало и големи проблеми с това да се запази това уникално място. Един от най-големите злосторници било времето. Често се случвало гигантски бури да съсипят значителна част от растителността. Последната такава буря, която е била и най-разрушителната в историята на Версайския дворец, е от 1999 година, когато са изкоренени хиляд дървета.

Още по-належащ проблем е този с водата. При управлението на Краля Слънце този проблем е бил дискутиран многократно, тъй като тогава само за напояването на цветята и дърветата е било нужно по-голямо количество вода на ден, от колкото за цял Париж. Негови съветници тогава няколко пъти опитват да изградят грандиозни напоителни системи, но се провалят.

След това идва идея за изместването на речни корита, така че да минават през градините на Версай. Водата обаче така и не била достатъчна. Тогава било взето решението фонтаните да работят единствено, когато покрай тях преминава кралят. В останалото време от деня те не работели. Към днешна дата има изградени контейнери, които събират дъждовна вода. Също така е направен и огромен канал, който преминава през отделните секции на градините.

  1. За построяването на Версайския дворец е използвана почти цялата хазна на страната, а над 30 000 души са работили на строежа. Това води до много противоречиви коментари за работата и управлението на крал Луи
  2. Краля Слънце обявява през 1664 година пред цялото си обкръжение, че Версайският дворец е построен в чест на неговата майка – Анна Австрийска.
  3. Площта на градините в двореца днес се равняват на 1 100 футболни игрища.
  4. При построяването на Версайските градини, за напояването на всички растения е ползвано по-голямо количество вода, от колкото изразходвал цял Париж.
  5. Всяка година в градините се засаждат над 210 000 цветя.