Есента си отминава и студените месеци са все по-близко. Това означава, че работата в градината ще бъде сведена до минимум. Цветовете и листата на останалите растения в градината постепенно започват да пожълтяват и падат.

Все пак обаче вие може да направите подготовка за пролетта на следващата година. За тази цел ние от Ти Ейч Консултинг ще ви дадем няколко ценни съвета, които ако изпълните сега, ще улесните задачата си с настъпването на новите топли дни.

[ultimate_heading main_heading=“Оберете всички останали плодове и зеленчуци“][/ultimate_heading]

Важно е преди почвата да бъде скована от студ, да оберете всички останали плодове и зеленчуци. Това включва и изгнилите, тъй като те спомагат за развиването на различни болести, гъбички и привличането на вредители.

[ultimate_heading main_heading=“Премахнете всички плевели“][/ultimate_heading]

В началото на сезона, когато засаждате своите плодове и зеленчуци в градината през пролетта, една от основните задачи е да премахнете плевелите. В края на сезона обаче тези растения отново са в градината ви. Премахнете ги сега, за да не ви пречат напролет, когато ще са доста по-развити. Подготовката в това отношение ще ви бъде от полза, когато отново се стопли и решите да засадите плодове и зеленчуци наново.Mossaika

Важно е да знаете, че дори когато са откъснати, инвазивните плевели са жизнеспособни. За това е хубаво да ги изгорите.

[ultimate_heading main_heading=“Подгответе почвата за зимата“][/ultimate_heading]

Въпреки че голяма част от градинарите остават тази работа за пролетта, ние ви съветваме да прекопаете и наторите почвата в късните есенни дни. Спирайки се на избора да наторите сега, вие ще дадете време, за да се разпаднат и да обогатят почвата. Там, където прекопаете и наторите, е хубаво да опънете найлон или да поставите ламарина/стъкло. По този начин зимните дъждове няма да отмият хранителните вещества. Всички тези действия ще ви спестят часове работа през по-натоварения сезон.

[ultimate_heading main_heading=“Изберете растенията, които искате да засадите отново“][/ultimate_heading]

Важно е преди началото на новия сезон да знаете какво ще садите. След като вече е преминала поне една година, в която сте били градинар, сега може да направите сами оценка на това кой плод и кой зеленчук расте добре в градината и кой не. Помислете дали растението, което не е дало добра реколта, не е било засадено на неблагоприятно място.

[ultimate_heading main_heading=“Почистете градинските инструменти“][/ultimate_heading]

Всеки градинар знае, че за да му се отплащат инструментите, те трябва да бъдат поддържани. Това обаче е трудно, когато сезонът е в разгара. Сега обаче е точното време да се погрижите за вашите инструменти. Започнете с миенето, за да не остава пръст. С шкурка или телена четка може да отстраните раждата. Заточете също така мотиките и лопатите. Преди да зазимите уредите си, може да намажете с тънък слой машинно масло. Това ще помогне за запечатването на метала и ще удължи живота на инструментите.