Ако трябва да перифразираме мисълта на Макс де При, „Първата отговорност на лидера е да определи целта, а последната да благодари. Между двете той е просто слуга“ , то можем спокойно да заявим, че мениджърът не е обикновен слуга, а е такъв с множество различни отговорности и роли.

Нелеката задача по управлението на екип налага да умеем да комбинираме както ролята на Вдъхновител, Иноватор и Ментор, така и далеч по-прозаичните функции на Организатор, Инспектор и Фасилитатор.

За различните мениджърски стилове е писано много, но опитът от първа ръка обикновено показва едно – за се нарече един мениджър успешен, до голяма степен той трябва да бъде събирателен образ на всички роли едновременно. Ролите не прилягат еднакво на всеки, всяка си има специфики и предпочитанията на хората към някои от тях говори много за личния им мениджърски стил. Но едно е без съмнение: мениджърската позиция предполага, че носим отговорност за постигането на ефективен краен резултат и той зависи изцяло от способността ни и уменията ни да влизаме във всяка една от тези роли ежедневно.

Тази концепция, както и много друга полезна информация, свързана с личните предизвикателства пред всеки, който управлява или предстои да управлява екип, стана достояние на участниците в обучението “Ролята на мениджъра”, което нашите партньори в областта на човешките ресурси от IdeaDrive разработиха специално за THConsulting и проведоха в средата на месец Март.

В търсенето на своята вътрешна формула за успех всеки един от участниците в обучението се изправи пред различни предизвикателства, свързани както със собствените нагласи и разбирания за успешния мениджър, така и с още по-задълбочено опознаване на собствените и тези на неговите колеги силни страни и зони на подобрение. Форматът на обучението следваше принципите на учене чрез преживяване, споделяне и обмяна на опит между участниците и ги преведе през различни интересни и полезни брейнсторминг сесии, които помогнаха на участниците да се идентифицират пълноценно с ролята си на мениджъри, които имат за задача да вдъхновяват, мотивират и да се грижат за хората на пряко подчинение като по този начин гарантират постигането на поставените пред целия екип цели.Mossaika

Именно с “Ролята на мениджъра” избрахме да поставим старта на цялостна програма от обучения “Основни мениджърски умения”, която има за цел да подготви и да мотивира мениджърския екип на THConsulting да работи още по-продуктивно със своите служители и да ги предразполага да дават максимума от себе си. И за да повдигнем леко завесата, ще споделим, че в следващите обучения от програмата, IdeaDrive ще разкрият полезни техники и методи за успешно привличане и подбор на нови служители, управление на екип чрез ефективно мотивиране, целеполагане и оценка на представянето, както и ще отделят специално внимание на грижата за хората и превръщането им в посланици на работодателския бранд.

Щастливи сме, че Топ мениджмънта на Ти Ейч Консултинг припознава тази толкова важна тема и се старае да създаде свои собствени най-добри практики в управлението на служители – така всички хора в компанията могат да постигнат едно по-добро преживяване като служители и да се радват на по-пълноценен професионален път в рамките на компанията.

И както е казал Роналд Рейтън: „Най-добрият лидер не е непременно онзи, който прави най-добрите неща. Той е човекът, който кара другите да правят най-добрите неща.“