След като в края на миналия месец ви разказахме за майския сняг, който радва окото със своите нежни бели цветчета, сега ще обърнем внимание на друг аспект на градинските храсти – ароматът. За много хора привлекателното ухание е също толкова важен елемент от избора на растения за тяхната градина, затова сме подбрали за Вас четири храста, отличаващи се с наистина омагьосващ мирис.

Люляк.

Широко разпростанен в България, люлякът има много разновидности и се среща в седем различни цвята. Макар че някои от подвидовете му са по-лесни за поддръжка заради по-компактния си размер, никой не може да се сравнява с благоуханието на обикновения люляк, още известен като Syringa Vulgaris.

Люлякът е издръжлив и лесен за отглеждане и може да израсне до височина от над 4 метра. Засажда се в плодородна, богата на хумус и добре дренирана почва, като идеалното pH e около 7.0. Необходимо е мястото за засаждане да е слънчево, с над 6 часа осветеност през деня, за да може люлякът да цъфти изобилно. За предпочитане е засаждането да стане през есента.

Всяка пролет се прилага слой компост и се мулчира, а поливане е необходимо при по-сухо лято. Подрязването е добре да става веднага след прецъфтяване като се премахват увредените клони, възможно най-близо до основата. За да получавате възможно най-много аромат от люляка, поддържайте храста на нивото на височина около човешкия ръст.

Гардения.

Гарденията е популярна именно с благоуханието си и често се използва в парфюмерията, но външният ѝ вид също е особено привлекателен заради пищните лъскави тъмнозелени листа, контрастиращи с едрите кремави или бели цветове.

За  външно отглеждане на гардения в България трябва да поберете много внимателно мястото, тъй като тя трябва да бъде защитена от зимни студове, но и от твърде директна слънчева светлина.

Растението е капризно във външни условия, но може да се отглежда и в саксия. Засажда се на есен, в добре дренирана, киселинна почва (pH<6.0), може да се сложи компост и да се мулчира.

Подхранва се веднъж през пролетта и веднъж към края на юни с бавно действащ фертилизатор. Изисква консистентно влажна, но не подгизнала почва. Подрязването се извършва след като прецъфти.

Ангелски Тромпет.

Следващият храст с прекрасен аромат, който ще представим, е ангелският тромпет или Brugmansia. Той е много впечатляващ с огромните си тромпетовидни цветове, но отглеждането му е истинско предизвикателство заради големите размери, които достига, и трудността да се предпази от ниски температури. Също така изисква специално внимание при присъствието му в дом с домашни любимци и деца, тъй като е отровен.

При нашия климат е препоръчително засаждането в голяма саксия и подрязяване и зазимяване на закрито през есента. Самото засаждане може да стане от вкоренено растение или от семена през края на февруари или март като те първо се накисват за 24 часа, а след това се притискат към почвата, без да се покриват с нея, тъй като имат нужда от светлина, за да покълнат. При поява на 3-4 листа се премества в малка саксия.

Преди окончателното преместване навън или в голяма саксия се внимава много да не се наранят корените. За обилния цъфтеж са необходими много вода (през летните жеги по два пъти на ден) и щедра слънчева светлина. При правилни грижи и внимание Бругманзията ще се отблагодари на амбициозните си стопани с наистина ангелско ухание.био продукти

Роза.

И накрая, но в никакъв случай на последно място – нейно величество розата. Тя е станала абсолютен синоним на ароматен храст и се радва на голяма почит в българското градинарство. Популярността ѝ у нас се дължи до голяма степен на маслодайната роза дамасцена, но в домашното градинарство “чаената роза” още известна като “роза мистър Линкълн” e по-използвана заради комбинацията от прекрасен аромат и едри, разкошни цветове.

Отглеждане на роза – тя е издръжлив храст и не е капризна на почва, но за оптимален цъфтеж, изберете място, което се дренира добре, има достатъчно циркулация на въздуха и получава поне 6 часа директна слънчева светлина през лятото. Засаждането може да стане през есента или пролетта като сезона и специфичния тип роза определят и спецификите на подготовката. Поливането става в дълбочина, а наторяването е от изключителна важност заради обилния цъфтеж, който изтощава растението.

В зависимост от вида роза и Вашите предпочитания се прилага и резитба, която се прави основно през пролетта за освежаване, а през лятото се премахват преминалите цветове. Ако искате висок храст, новите израстъци около стъблото се подрязват на нивото на земята.

Ако мирисът на растенията е също толкова важен за Вас, колкото външния вид, всеки от тези четири храста ще е подходящо допълнение за градината Ви, за да се наслаждавате на благоуханно лято.