Нетрадиционни идеи за озеленяване: очарованието на вертикалните градини

Последните тенденции в дизайна на градината показват, че вертикалното озеленяване става все по-широко разпространено. Ландшафтните архитекти и дизайнери не са просто доволни от земята под краката си и разширяват хоризонта на вдъхновение, превръщайки неизползвани пространства и стари мебели в очарователни вертикални градини и зелена стена.

Струнен дизайн на градината е вече в миналото, днес вертикалното озеленяване позволява комбиниране на нови цветове, текстури и растителност и показва жизнеността на околната среда по различен и интересен начин. В предходните ни статии показахме някои от предимствата на живите стени, както и където е приложимо, и сега ще ви вдъхновим с нови идеи за неконвенционално озеленяване за дома и градината.

Как да използвате малки пространства у дома за зелена стена: съвети за вертикално озеленяване

Основната полза от използването на живи растения в градския контекст е връзката с природата, която създават. Чрез вертикални градини можем да си позволим повече растения дори и на закрито и ако се опитаме да бъдем част от природата у дома. Макар и да не се ограничават до малки пространства, вертикалните градини са идеално пригодени за такива места, тъй като функционално и ефективно функционално увеличават пространството. Ето какви идеи дойде при нас, давайки свобода на въображението ни, но и като вземем предвид мястото. Когато става въпрос за озеленяване за малки пространства, всичко се основава на интелигентно планиране и правилно разположение.

  • Палетна градина:

Масивната дървена конструкция на палета за транспортиране е приложима към много проекти за интериорно проектиране, защото има редица начини за повторно използване. Тук палетът функционира като градинска рамка; просто поставете градински текстил на гърба преди засаждане на растенията.

  • Стари мебели:

Странна идея! Използвайте стар скрин, за да създадете зашеметяваща градина. Растения папрати и сукуленти, и саксии за цветя, като изберете цветове, за да отговарят на тях. Освен истинското творческо допълнение към еклектичния интериор, старият шкаф или скринчето ще намери ново приложение.

  • Използвайте по-голямата част от вертикалното пространство:

Поставете зелена стена в банята, която ще абсорбира влагата. Това ще осигури благоприятна растителна среда и ще гарантира добър растеж.

  • Нови рамки за приложение: Сукуленти за жива картина

Използвайте малко по-голяма дълбочина на рамката, за да има достатъчно почвата за почвата. В него се произвеждат сукуленти, които са отличен избор за вертикална градина поради лесната им култивация. Поръсете веднъж месечно, пръскайте веднъж седмично с пръскачка – мъхът в почвата ще се наслаждава малко на влага.

Разнообразието е позволено!

Вертикалните градини обикновено се засаждат със същите растения, но не губят възможността да засадят широка гама от растения, които процъфтяват на такива места. Използването на голям брой видове не е самоцел, а има и ползи от разнообразието.

Вредните насекоми обикновено нахлуват в един или няколко вида наведнъж, докато разнообразната вертикална градина ще бъде по-устойчива. И дори ако някой каже, че е прекомерно да сравняваме зелена стена с природата, изследванията показват, че психологическото здраве ползи от опита на природата в дома и факта, че човешкото възприятие на естетиката се стимулира от видовото богатство.

[ultimate_carousel slide_to_scroll=“single“ slides_on_desk=“1″ slides_on_tabs=“1″ slides_on_mob=“1″ autoplay_speed=“3000″]
вертикална градина от билки
вертикална градина от билки
вертикална градина от билки
[/ultimate_carousel]
сукулент за зелена стена

Вертикално озеленяване в двора

Огради, беседки, градински статуи, фонтани и други елементи за дизайн на градината улесняват вертикалния растеж на вертикалните растения. Окачените кошници с саксии също се считат за елементи на вертикалното озеленяване. За поливане и по-лесна поддръжка, прикрепете капково напоителна система за лесно напояване или добавете система за въжета и ролки, за да имате по-лесен достъп до висящи кошници.

Дренажни тръби за вода

Освен тяхното приложение като улуци, те могат да станат необичайни вертикални градини. Те могат да се мотаят навсякъде в градината, на оградата, на верандата или на стената. Просто се уверете, че пробивате дупки за източване на водата.

Грижа за околната среда

Не изхвърляйте кутии и пластмасови бутилки. Боядисвайте в ярки цветове и засадете красиви цветя, подходящи за саксии или билки, а стената в оградата за барбекю или градина ще се превърне в ботаническа градина. Винаги можете да окачите стара торба, торби за дрехи или стар организатор на обувки, засадени с любимите ви цветя.билки за енергия

бутилки като саксии - идеи за вертикално озеленяване
поставка за обувки - вертикално озеленяване
алтернативни саксии - идеи за вертикално озеленяване

За професионален проект за вашата градина и превръщането му в хармонично място не се колебайте да се свържете с нас!