Първото нещо, което някой забелязва, когато минава покрай Вашия двор, това е оградата. Тя може да бъде както каменна, тухлена или бетонена, така и изградена от растения. Живият плет придава уют и уединение, което го прави все по-желан и търсен начин за разграничаване на дворно пространство. Независимо дали търсите допълнителна зеленина, завършващ елемент или просто искате да се скриете от любопитни съседи и минувачи, жив плет ще ви свърши чудесна работа.

 

Живите плетове се използват от векове за очертаване на границите на имотите и за осигуряване на неприкосновеност на личното пространство и сигурност. За разлика от традиционните огради от дърво, винил или метал, живите плетове предлагат редица предимства, които ги правят популярен избор за много собственици на имот и озеленители.

 

Какво прави живия плет желан избор?

 

На първо място, живите плетове са естетически издържани. Те могат да бъдат оформени в различни форми, като конуси, топки и пирамиди, като добавят естествен и привлекателен елемент към ландшафта. Освен това, растенията за живи плетове са чудесен акцент за градината. Чемширът е популярен избор за традиционни къщи, докато форзицията с яркожълтите си цветове може да придаде цвят и в по-модерна обстановка.

 

На второ място, живият плет представлява естествена преграда, която поставя ясни граници и оформя функционални пространства. За разлика от оградите, живите плетове подлежат на резитба и прекопаване, което ги прави по-гъвкав вариант. Това е особено важно за собствениците на градини, които искат да ограничатимота си от натрапници или диви животни. 

 

Живите плетове поглъщат звука, като намаляват шумовото замърсяване и създават спокойна атмосфера

 

Трето, живите плетове са екологични. Те осигуряват местообитание на птици и други диви животни, насърчават биоразнообразието и спомагат за поглъщането на въглеродния диоксид от атмосферата. Те могат да помогнат за предотвратяване на ерозията на почвата, особено на наклонени терени, като задържат почвата на място, благодарение на здравата си коренова система.

 

Четвърто, живият плет не изисква особена поддръжка. Тя се изразява в деликатно оформяне на листната маса в желаните форми, номогат да бъдат оставени да растат естествено. Живите плетове могат да издържат десетилетия и изискват минимална поддръжка, което ги прави по-икономичен и устойчив избор в дългосрочен план.

В заключение, живият плет предлага редица предимства пред традиционните огради. 

Ние от Ти Ейч Консултинг подбрахме някои от най-подходящите растения за жив плет:

Чашкодрян – Това растение няма никакви претенции от гледна точка на почвата, в която ще бъде засадено. Често е избирано като декоративна част към ограда от жив плет, тъй като може да откриете в различни форми, височини и багри на листата.

Жив плет

Потентила – Друг често избиран храст като декорация, това е потентила (очиболец). Той има изключително дълъг период на цъфтеж, който продължава от средата на май до края на септември. Разнообразието в цветовете също е голямо – червени, жълти, оранжеви, бели и други.

Лигуструм – Този вид храст е изключително непретенциозен и може да издържа на всякакви условия през годината. Един от най-често използваните за жив плет, тъй като расте много бързо и е подходящ както за огради със средна височина, така и за такива с по-голяма височина.

жив плет

Бук – Често е избиран за жив плет, тъй като чрез гъстотата на клоните и листата си, има опцията да спира ветровете и да създава завет.Mossaika

Пирканта – Още едно растение, което е подходящо за жив плет, поради минималните си изисквания за отглеждане. Почвата отново е без значение, а освен това може да издържа и дълго време без вода. През пролетта цъфти в бяло, а в края на лятото и есента цветовете се превръщат в оранжеви топчести плодове, които се задържат и през студените месеци.

Лавровишна – Един от най-популярните храсти за жив плет в последните години. Той често е избиран за украса и в градска среда. Разполага с големи и лъскави листа, както и страхотни декоратични качества. Най-голямото му предимство е, че вирее отлично на сянка и влажни местности. детски играчки

жив плет

Кисел трън – Още едно растение, което има минимални изисквания за поддръжка. То е ниско и подходящо за нисък жив плет и бордюри. Привлича погледите с красивите си пурпурни багри, като може да се срещне още в жълто, червено и розово.

Спирея – Често избиран като допълнителен елемент, с който да украсите вечнозелените храсти във Вашия жив плет. Среща се в бяло и розово и предпочита слънчевите места.

Лоницера – Познат още като „Орлов нокът”, това растение може да се срещне като храст и увивно цвете. По-предпочитан за жив плет е храстът, но ако решите да използвате увивното растение, тогава ще имате нужда от подпорна конструкция.

Как ще изглежда Вашият жив плет зависи само от избора, който ще направите

Повечето растения са непретенциозни и единственото, което ще се изисква от Вас е да ги поливате от време на време. Редовно оформяйте листата и клоните спрямо предпочитанията Ви за форма. адвокатска кантора

А ако искате да разберете 10 съвета, с които да създадете мечтаната градина във Вашия дом, тогава Ви препоръчваме нашата статия по темата.