В наши дни хората прекарват много повече време у дома и в офиса, така че има смисъл все повече хора да приемат градинарството като хоби, а популярните зелени стени да стават все по-разпространени. Какво става, ако пространството в задния ви двор не е благоприятно за засаждане? Или какво ще стане, ако сте обитател на градски апартамент (и вече сте опитали вътрешна билкова градина и имате много стайни растения)? 

Няма място за пристеснение, драги любители на растенията – можете да опитате късмета си с живи зелени стени. Живите зелени стени ни помагат с лекота да преобразим всяко пространство. Те са уникално допълнение към всеки интериор и изглеждат страхотно. 

Освен това са чудесно хоби, което да ви носи спокойствие и да практикувате с удоволствие. Не на последно място, прочутите зелени стени са страхотен начин да повишите качеството на въздуха във всяко затворено пространство. 

Днес в статията на „Ти Ейч Консултинг“ ви представяме няколко свежи и креативи идеи за вашата идеална вертикална градина, плюс четири съвета, преди да започнете с изграждането на вертикално озеленяване като зелени стени.

Зелени стени – изберете правилното място

Ако желаната от вас стена, на която да изградите вертикална градина, е в стая, която не получава много естествена светлина, помислете отново. Най-доброто място за вашата вертикална градина е стена, където светлината ще позволи на широка гама от растения да растат и да се чувстват добре. 

Изберете стая, в която прониква достатъчно слънчева светлина за максимално много часове през всички сезони. И все пак, ако няма такава стая и стена във вашия дом или офис не унивайте, все пак може да бъде изградена вертикална градина с помощта на правилния подбор на растения. 

В такъв случай е нужно да се консултирате с професионален градинар и да научите кои са тези растения, които позволяват такъв тип отглеждане върху стена, като успоредно с това не се нуждаят от толкова много слънчева светлина или дори могат напълно да живеят с оскъдна слънчева светлина. И като заговорихме за видовете растения за зелени стени…

зелени стени

Зелени стени – изберете правилните растения

Сега, след като сте избрали стената, решете дали искате да монтирате само един вид растение или няколко разновидности. Ако изберете последното, научете кои растения могат да съществуват заедно и да имат сходни нужди (по отношение на светлина, температура, вода) и рутинни грижи. 

Най-добрите растения за живи стени често са дълги, тип лозови, като филодендрон или потос (наричан още като дяволски бръшлян), тъй като те ще покрият по-голямата част от вашето пространство и ще ви помогнат да създадете цялостен зелен вид, а освен това изглеждат екзотично и красиво. 

Винаги съобразявайте какви растения отглеждате заедно на стената. Изключително важно е те да са с еднакви изисквания по отглеждане, иначе рискувате половината от тях да умрат, докато другите са в отлично здраве. Кой би желал да има половин свежа зелена стена?

 

зелени стени

Зелени стени – правилно монтиране

Това е творческата част. Можете да изградите свои собствени рамки, които да пасват на вашата стена, да купите различни ъглови кашпи, които да окачите навсякъде, или да закупите готови рамки. 

Опциите наистина много и кой вид ще изберете зависи от индивидуалните ви предпочитания, но и от това кое е най-добре за запазване здравината на стената. 

Когато подреждате оформлението, не забравяйте да вземете предвид разстоянието между вашите растения, така че да имат достатъчно място да растат с течение на времето. Много растения увеличават размерите си многократно след време, така че е нужно да предвидите тези промени и как ще изглеждат те в бъдеще на вашата стена.

Добрата грижа е от съществено значение

Не само ще трябва да напоявате растенията си, но също така ще трябва да почиствате стената, кашпите и самите растения от време на време. Необходимо е, за да предотвратите растежа на мъх и да предпазите от поява на насекоми. 

Освен това трябва да подрязвате растенията от време на време, за да запазите зелената си стена свежа и в спретнат вид. За вариант с по-лесна поддръжка можете да инсталирате система за самонапояване, която ще се справи с поливането вместо вас.


Идея за вертикални градини

Зелена и екзотична баня

Какво по-голямо удоволствие от това да релаксираш във ваната, а в близост до теб да има прекрасна стена от живи растения? След дълъг и изтощителен ден на работа, точно това е спокойствието и удоволствието, от което всички имаме нужда, за да възобновим енергията си. Просто изберете стена в банята и действайте с изграждането на вертикална градина. Ако в банята ви не навлиза достатъчно дневна светлина, просто използвайте LED крушки за отглеждане на растения, които имитират слънчевата светлина и помагат на растенията да се чувстват добре даже и на тъмни места.