За много градинари създаването на жив плет в личната им градина може да изглежда като дългогодишна и твърде предизвикателна задача. Още повече че засаждането му е най-лесно и евтино през неактивния градинарски сезон от края на ноември до началото на март, когато външните дейности не ни изглеждат толкова атрактивни. На практика обаче изграждането на жив плет не е толкова трудоемко, а ползите от него могат да са значителни и разнообразни. Освен чисто декоративните си функции, живият плет може да е ограда, която да предпазва градината както от силни пориви на вятър, така и от любопитни очи. Може да се използва за обозначаване на отделни зони в самата градина или за фокусиране на вниманието в определени точки. Също така засаждането на жив плет от растение, което е в естествената си среда, насърчава настаняването в него на редица птици, опрашители и други животински видове, които подпомагат борбата с вредителите в градината.

Жив плет

Първата стъпка е изборът на растение за Вашия жив плет. Той трябва да бъде съобразен от една страна с целите:

  • дали предпочитате ефекта на “формален” плет, който да бъде поддържан в строга форма или неформален, който може да се състои и от различни растения. За формален тип жив плет чест избор са чемширът, лигуструм (птиче грозде), туя, тис.
  • дали търсите целогодишен цвят и плътност, което предполага вечнозелено растение. Като такива могат да се използват лъжекипарис, хвойна или, при по-мек климат, пираканта.бамбукови изделия

Важно е да планирате предварително височината, която искате да достигне вашият плет, и да съобразите избора на растение с характеристиките на почвата, с която разполагате.

жив плет
Жив плет
[ult_team][/ult_team]
[dt_fancy_title title=“Подготовка и засаждане“ title_size=“h2″ title_color=“title“][dt_vc_list]Преди да пристъпите към засаждане на живия плет е необходимо да подсигурите добре отводнена и аерирана почва. Добре е предварително да се премахнат всички плевели, като при нежелание да използвате пестициди, можете да ги почистите ръчно.

  • Изкопайте ров с широчина от 60см до метър.
  • Наторете почвата и позиционирайте корените в една или две редици, в зависимост от големината и плътността на плета, който искате да израсне. Между отделните коренчета трябва да има поне 30см отстояние.
  • За да осигурите естетически безупречна линия на своя плет, използвайте канап за подравняване при засаждането.
  • Растенията, които са закупени като “гол корен”, трябва да се засадят на същата дълбочина, от която са били откопани. Обърнете внимание на разликата в цвета на стъблото – тя ще ви покаже докъде растението е било под земята.
  • Полейте обилно след засаждане.

[/dt_vc_list]

Поддръжката на новия жив плет предполага да се полива редовно и да се отстраняват тревата и плевелите около него напълно. Редовното подкастряне ще осигури желаната форма и гъстота на Вашия плет. Така след няколко години ще можете да се похвалите с градина като от викториански замък.

Един от най-добрите примери за добре ухаещ жив плет и с разнообразие от цветове, е лоницерата. Повече прочетете тук.

Повече от „Tи Ейч Консултинг“