Градината Кенроку-ен се намира в Префектура Ишикава, Япония пред портите на замъка Каназава. Буквалният превод на името е „Градината на шестте възвишености”. Според китайската теория за ландшафта, от която японците са силно повлияни, има точно шест елемента, съставящи перфектната градина – хармонията между простора, уединението, изкуството, древността, изобилието от вода и мащабните гледки. Кенроку-ен е една от трите най-красиви пейзажни градини в Страната на изгряващото слънце наравно с Кайраку-ен и Кораку-ен.

Кенроку-ен е строена между 1620 и 1840 година от клана Маеда.  В историята си тя е била изграждана, опожарявана и отново създавана, а площта ѝ от 100 декара е готова да порази всеки посетител и да остави незабравима следа в душата му.

В градината Кенроку-ен може да се видят изключително много забележителни растения и постройки. Едно от най-впечатляващите неща са многобройните езерца и канали, които спомагат напояването. Любопитното е, че водата се осигурява от отдалечена река чрез изключително сложна система от съоръжения. През 1871 година градината става достъпна за обществеността.

В своята модерна история Кенроку-ен е била разрушавана на два пъти – при голямото наводнение през 1934 година и през бомбардировките по време на Втората Световна Война през 1945 година. И в двата случая е била възстановявана до най-малкия детайл. И до днес в езерцата плуват шарани, а по бреговете са засадени сливови дръвчета.

Спиращите дъха места не са едно и две. Точно в градината, пред портите на замъка Каназава, се намира най-старият фонтан с естествено водно налягане в Япония. Пагодата Кайсеки, древните дървесни видове, чаената къща Шигури-тай, двукракия каменен фенер и много други са сред чудесата на това уникално място на планетата.

В градината Кенроку-ен има над 8 750 дървета, а растителните видове наброяват повече от 180 вида. За най-красивото нещо в тази градина, са смятани 40-те различни вида черешови дръвчета, както и прочутите кайсиеви цветове.

Пет интересни факта за вълшебната градина Кенроку-ен в Япония:

  • градината е строена в продължение на над 200 година – между 1620 и 1840 година.
  • сложната напоителна система в градината е изградена през 1632 година и до днес изумява постетителите.
  • в Кенроку-ен се намира най-старият фонтан с естествено водно налягане в Япония.
  • най-старата постройка в градината е уютната къща за чай Югао-тай, която е построена през 1774 година.
  • едно от най-посещаваните места в Кенроку-ен е мостът Ганко-баси. Той е построен от 11 огромни червени камъка.

Ако искате да научите пет интересни факта за градините на Версайски дворец, четете тук.