Защо е необходимо да се осигури качествена поддръжка на изградените зелени площи и какво включва тя?

poddrujka-na-zeleni-ploshti-woodНепосредствено след изграждането на зелени площи идва необходимостта от постоянни грижи. За да бъде поддръжката качествена, всички манипулации трябва да се извършват от вещата поддръжка на специалист, с редовност на полаганите грижи и с правилен избор на необходимите мероприятия.

Основните дейности по поддържане на зелени площи започват от април и продължават до ноември, като завършват със зазимяването на градините и подготовката им за тежките зимни условия.

 

Манипулации

Много е важно да се знае какви манипулации са необходими през всеки един месец от годината, както и тяхната повтаряемост. Друг важен момент е правилното и качествено извършване на дейностите по поддръжка на зелените площи. Грижите за дворните пространства са постоянни през целият вегетационен сезон.

Именно добрата поддръжка е предпоставка за идеалния декоративен ефект. Този ефект може да има една градина само, когато се осъществява правилната поддръжка тогава можем да искаме едно дворно пространство да буди възхита и очарование. Чрез поддръжката се осигурява както добрият вид и фитосанитарно състояние, така и благоприятното развитие на растителността, било то тревна или дървесно-храстова.

[dt_gap height=“35″]

Защо е необходимо да се осигури качествена поддръжка на зелените площи?

Какво всъщност представлява тя и защо да я изберем?

И тук идва момента да се спрем по подробно на това какво представлява поддръжката на една градина. Не рядко подценявана от собствениците! Тази дейност е от изключително значение за вече изградената градина /зелена площ/, да запази и до-развие първоначалната си естетика, следвайки своята естествена еволюция.Крипто новиникартина от скандинавски мъх

Това е и причината, поради която ние отделяме специално внимание на поддръжката и държим тя да се осъществява качествено, на необходимото професионално ниво, без да се прави компромис с материали или грижи.

Различни видове зелени площи

На първо място, трябва да се отбележи, че има различни видове зелени площи, които се нуждаят от поддръжка. Много по-лесно е да се поддържа една градина, в която преобладава тревен килим, а храстовата и дървесна растителност е по-малко и обратното.Ашваганда

В този смисъл градина с по-голяма тревна площ е по-лека за поддръжка, което в никакъв случай не означава, че е освободена от поддръжка.Натална карта

Такава градина няма!

В случая манипулациите по поддръжката могат да се извършват три до четири пъти месечно. Като основните дейности тук са – косене на тревният килим, торене с комбинирани минерални торове в зависимост от сезона на тревните площи и дървесно-храстовата растителност. Плевене и третиране срещу плевели и вредители, резитба на дървесно-храстови групи и не на последно място поливане.Породи кучета

Тук идва момента да отбележим и необходимостта от изграждане на автоматизирана поливна система, която спестява разход на вода и оптимизира предоставянето на правилна поливка на дворната площ. Идеално поддържаната градина в много редки случай може да се постигне без наличието на автоматизирано напояване.

По-трудна и по-специфична е поддръжката на зелените площи, в които освен тревният килим преобладават дървесно-храстовите групи, живи плетовeа, цветната/сезонна растителност и дървета.

Тук грижите за растенията и тревният килим са повече и необходимостта от тяхната повтаряемост от четири пъти месечно е задължителна и препоръчителна. Накратко ще ви запознаем с необходимите манипулации за поддържането на една такава зелена площ. За да изглежда тя наистина толкова красива, че да може всеки съсед или случаен минувач да ви завиди.

Тайните за прекрасна трева

Косенето е най-постоянната задача при поддържането на зелени площи. Тайната на хубавата трева е в това, че трябва да се коси всяка седмица, като обичайната и височина е 3-4 см. Редовното косене осигурява сгъстяването на тревата, добрият и външен вид и доброто и проветряване и овлажняване.

За да постигнете една хубава зелена морава, освен необходимото косене е нужно тя да се подхранва с различни видове торове. За да се осигури равномерното поддаване на хранителни вещества към корените на тревата.

Торенето с азотен тор осигурява по-силен растеж на надземната част на и по-интензивен зелен цвят на тревата. Извършва се периодично два до три пъти годишно или конкретно според нуждите на тревата. Необходимо е и торенето с комбинирани торове като най-разпространения е тип ‚NPK‘. С него се цели пълноценно осигуряване на макроелементи в коренообитаемият почвен слой. Прави се един до два пъти годишно като е препоръчително за най-топлите месеци, защото не изгаря тревата като богат на амонии тор.

Аерирането също е необходима манипулация. Извършва се с аераторни машини и целта му е да се вкарва допълнително кислород, както в кореновата система, така и и между стъблата на самите растения. Посредством аерирането се отнемат и мъртвите остатъци след косенето, с което се намаляват гнилостните процеси в тревният килим. Извършва се два пъти годишно – напролет и наесен (непосредсвено след отзимяване и преди зазимяване).

[dt_gap height=“35″]

poddrujka-na-zeleni-ploshti-gardenБорбата с болести, неприятели и плевели е също толкова важна манипулация, като по-горе изброените, че спазвайки тези дейности с тяхната повтаряемост, ви гарантираме, че ще имате един прекрасен тревен килим.

Грижите за растенията също се извършват с определена повтаряемост в месеца и годината. Необходимо за растенията, в това число – живите плетове и храстовите групи, е те да се подрязват периодично.

Целта е да се премахнат мъртвите части от растението и да се поддържат определени форми на видовете. Правилната и навременна резитба структурира обемите в градината, стимулира растежа на растенията в необходимата посока. Има няколко вида резитби: за оформяне на короните (правят се няколко пъти годишно в периода март-август) и санитарни резитби за подмладяване.

Торене на зелените площи

За стимулиране цъфтежа на видовете в градината се използват различни торове – азотни и калиеви. Торенето е основна грижа за постигане на жизнен и здравословен вид на растителността в градината. В началото на вегетационния сезон растенията имат нужда от азотни торове за развитие на короните и натрупване на листна маса.

Амониевата селитра е бързодействащ тор много подходящ за целта. Препоръчително е използването на комбинирани гранулирани торове, които освен макроелементи съдържат и важните за растенията микроелементи. Есенното торене е задължително за запазване на растенията с хранитерни вещества за настъпващите неблагоприятни условия през зимата. Използват се основно комбинирани фосфорни торове.

Прекопаването и плевенето на дървесно-храстовите групи е задължителна манипулация от поддръжката. С прекопаването освен премахването на плевелите се разрохква почвата и се оптимизира ефекта от напояването. Непосредствено след прекопаването и плевенето е необходимо дървесно-храстовите групи да се мулчират.

Мулчиране

Мулчирането представлява покриване на площите между растенията с раздробени борове кори или различно оцветени дървесни частици, което ограничава до голяма степен изникването на плевели, задържа влагата в почвата и подобрява естетическият вид на градината.

Друг важен акцент за зелени площи са сезонните цветя. Те създават свежест и настроение от ранна пролет до късна есен. Засаждат се два пъти в годината – рано на пролет или късна есен. Групите от цъфтящи цветя, макар и да утежняват поддръжката, са център на внимание в двора. С тях градината добива по-красив естетически вид. Рамките на въображението са единственото ограничение за приложението им в изграждането на парковата композиция. Всички цветни елементи дават колоритен завършек на всяка градина.

В заключение можем да кажем, че за да имаме красив двор и градина е необходима качествена поддръжка, комплекс от агротехнически, фитосанитарни и дизайнерски мероприятия. Затова поддръжката на градините трябва да се води системно от специалисти в областа на озеленяването и ландшафта. Всичко това в комбинация с малко доза любов, ще ви гарантира-красивата градина за която всеки би мечтал!

Повече от „Tи Ейч Консултинг“