Озеленяване на двор е задача, която може да го превърне от обикновено място в красиво и функционално пространство за живот на открито. То ще направи имота ви по-привлекателен и ще  увеличи стойността му, ако един ден решите да го обявите за продажба.

Когато става въпрос за озеленяване на двора, имате много възможности. Например този процес може да включва монтиране на подпорни стени, саксии и градински лехи и др. Или да създадете пространства със зелени тераси и пътеки от павета. Всеки човек би се радвал да прекарва повече време в един такъв зелен кът, когато се прибере у дома.

 

озеленяване на двор

 

Озеленяването на двора може да се извърши от професионалист или да предприемете проект „Направи си сам.“ Която и опция да изберете, е важно да запомните, че преди да започне процеса, е необходимо изготвянето на план.

Днес, ние от „Ти Ейч консултинг„, сме подготвили пет незаменими съвета при стартиране на манипулациите по изграждане на двор.

Грешка #1, която да НЕ допускате при озеленяване на двор

 

Най-честата грешка, която собствениците на имоти правят, е да подхождат към озеленяване на двора на парче. Често започнат работа върху една част от двора, без да мислят дали всичко ще се  съчетае, когато е готово. За това е важно да се уверете в уменията си и в ангажираността си с времето, преди да се опитате да направите нещо сами.

 

озеленяване на двор

Ако имате голямото желание да се справите с тази задача сами, може да поръчате изготвянето на проект от професионален озеленител. Той ще Ви помогне да съставите план за двора и ще Ви обясни в детайли всички подробности:

  • какви материали ще Ви бъдат необходими;
  • какви функции трябва да инсталирате;
  • как ще изглежда цялостното озеленяване на двора на финалната права.

 

След като вече сте наясно какво ще Ви бъде необходимо вижте няколко идеи, с които да разкрасите двора си.

 

Озеленяване на двор със саксийни растения

Когато се разхождате в градински център, огромна част от експозицията е съставена от красиви градински саксии. Растенията в саксии винаги са били популярни в ландшафтния дизайн. Днес нищо не се е променило  и саксийните растения се използват и за:

  • украса в градината;
  • оформяне на пътеки;
  • подобряване на привлекателността на двора.

Освен това те са преносими. Това дава възможност да сменяте растенията в определени части на пейзажа, без да се налага да засаждате нови.

озеленяване на двор

Обособете лятна кухня при озеленяване на двор

Кухните на открито стават все по-популярни, но са много повече от едно барбекю. Представете си атрактивна и напълно функционална кухня, вградена безпроблемно в красиво озеленен двор.

Подобно на вътрешните кухни и външните кухни могат да бъдат център за забавление и общуване. Сервирайте на гостите си коктейли на открития бар, докато приготвяте вечерята на специална система за печене на скара.

Пространството може да бъде покрита от пергола, напълно засенчена или не с увивна зелена растителност или цветя.

 

озеленяване на двор

Озеленяване на двор: билки и подправки на една ръка разстояние от вашата лятна кухня

Какво по-хубаво от това! Докато приготвяте любимото ястие на семейството си да добавите щипка пресни подправки. Освен това градините на открито могат да осигурят на вас и близките Ви пресни зеленчуци, билки и плодове през цялото лято. Ще се радвате на прясната храна от двора, но ще се наслаждавате и на самото й отглеждане.

 

Градинарството е чудесен начин да се свържете с природата. Тя ни помага да се отпуснем, намалява стреса и е полезна и за децата. Ако не сте сигурни какви зеленчуци да отглеждате, посъветвайте се с фирмата за озеленяване какво расте най-добре за вашата климатична зона.

озеленяване на двор

Обособете беседки и перголи

Хората често бъркат беседките и перголите, но и двете са популярни тенденции при озеленяването на двора. Тези структури могат да помогнат за определяне на входовете, пътеките или жилищните пространства и да създадат фокус точки в ландшафтния дизайн.

 

Беседката е конструкция, която обозначава вход към отделна зона или пътека. Беседките обикновено са свободно стоящи, с формата на арка и са предназначени за поддържане на катерливи лози и други растения.

Перголите често се изграждат над палуба или вътрешен двор, за да създадат сянка над мястото за сядане. Понякога те са прикрепени към къщата, но могат да бъдат и отделна конструкция във всяка част на двора.

Горната част на перголата може да бъде с открити греди, покрита със сенчеста решетка или с цял покрив. Много перголи са построени, за да поддържат катеренето на лози или цветя като роза, пасифлора и др.

 

Създайте вертикална градина при озеленяване на двор

Друга идея за озеленяването на двор е вертикалното озеленяване. Особено ако имате малък заден двор, в който няма много място. Така ще  добавите декорация, без да се заема твърде много хоризонтално пространство.

Най-добрите растения за вертикална градина са маточина, бръшлян, зюмбюл и сукуленти. Имайте предвид, че бръшлянът може да предизвика алергични реакции, затова проверете дали никой в семейството ви не е алергичен.

Имате нужда от още идеи и съвети за озеленяване? Не пропускайте да прочетете останалите статии в блога.

 

 

Очарователният свят на тропическите растения

Тропическите растения пленяват хората от векове с ярките си цветове, пищна зеленина и екзотично очарование.

Отглеждане на жасмин в саксия | Бързи и лесни съвети

Отглеждане на жасмин в саксия - прекрасен начин да превърнете [...]

Отглеждане на шафран

Отглеждане на шафран - дейност, която буди интереса във всеки, [...]