Вертикално озеленяване в екстериора

С вертикално озеленяване могат да се прикрият неугледни фасади или при създаване на живописни огради. При правилно поддръжане на озеленяването, тези растения дори предпазват стените на сградите, по които растат и участват активно в намаляването на топлинните загуби на сградата. Избора на растения за озеленяване на стени (екстериорни), огради и т.н., до голяма степен се определя от посоката на светлината и изложението. Целта на вертикалните градини е за кратко време да се компенсира един голям недостиг на зелените пространства, както и допълнително украсяване на фасади и стени, за предпазване от прегряване, шум, прах  и изолиране на отделни елементи.

Вертикални цветни градини в интериора

За създаването на вертикални цветни стени или вертикални градини се изисква предварително изграждането на специална конструкция, по която да бъде засадена растителността. Върху нея се полага геотекстилно платно, повърхността на която се покрива от засадената – листнодекоративна и цъфтяща растителност. Растенията, предназначени за вертикално озеленяване, се развиват доста бързо. Характерна особеност за повечето растения е необходимостта от екстензивно поддържане и подхранване.

Цели на вертикалните градини

 • да се компенсира един голям недостиг на зелените пространства;
 • допълнително  украсяване на  фасади и стени;
 • предпазване от прегряване;
 • изолация от шум и прах;
 • изолиране на отделни елементи.
Услуги_Вертикално оз_допълнителна (1)

Тенденции при вертикалното озеленяване

Това е едно тепърва навлизащо течение в българската ландшафтна архитектура, като най-познато за широката публика е покривно озеленяване. Също така има и вертикално озеленяване, вертикални цветни стени и пр. Нуждата от специфично озеленяване е голяма. Добрите практики в други страни показват страхотни резултати при използване на специфично озеленяване, тъй като по този начин се усвоява и оползотворява иначе неизползвана площ. Ефекта върху градската среда е страхотен и внася разнообразие и живот, на места където е невъзможно използването на традиционно озеленяване. При ландшафтно проектиране, редица архитекти избират именно този похват, за да създадат ефект и акцент.

Предимства на вертикалното озеленяване на закрито:

Спестяване на място:
Вертикалното озеленяване на закрито ви позволява да отглеждате растения в малко пространство, което го прави идеален способ за интегриране на растителност за в апартаменти и по-маломерни пространства.
Подобрено качество на въздуха:
Растенията имат свойството да пречистват въздуха, чрез абсорбиране на замърсители и освобождаване на свеж кислород, което създава по-здравословна среда за живот
Естетична визия:
Вътрешните вертикални градини могат да добавят уникален и красив акцент към дома, създавайки успокояваща и релаксираща атмосфера.
Намалени енергийни разходи:
Вертикалното озеленяване в интериора помага за изолирането на вашия дом, като намалява разходите за енергия, осигурявайки естествено охлаждане.

Видове стайни растения за зелена стена:

Има много видове стайни растения, които могат да се използват за зелена стена или вертикална градина. Ето някои популярни опции с кратки описания:

 

Филодендрон: Популярно стайно растение с големи, лъскави листа, които се предлагат в различни нюанси на зелено. Те са лесни за грижи и могат да виреят при условия на оскъдна светлина.

Дяволски бръшлян: Друго популярно стайно растение с влачещи се лияни и сърцевидни листа, които се предлагат в нюанси на зелено и пъстри разновидности. Те са лесни за грижи и могат да понасят условия на оскъдна светлина.Хлорофитум: Растение с ниска поддръжка с дълги, тънки листа, които растат в визия, подобна на паяк. Те са идеални за зелени стени в интериора, тъй като могат да се развиват добре на частична сянка.

Английски бръшлян: Класическо увивно растение с малки, тъмнозелени листа, които могат да растат бързо при подходящи условия. Те са идеални за добавяне на буйна, зелена визия към вертикална стена.

Папрати: Различни видове папрати, като бостънска папрат, папрат от моминска коса и папрат от птиче гнездо, могат да се използват за зелена стена. Те имат деликатни листа, които придават текстура и дълбочина на вертикална градина.

Сукуленти: Сукулентите са популярна опция за зелени стени поради техните уникални форми, цветове и ниски изисквания за поддръжка. Те могат да виреят на ярка, непряка светлина и не изискват често поливане.

Въздушни растения: Въздушните растения, известни също като Tillandsias, са растения с ниска поддръжка и не се нуждаят от почва, за да растат. Те абсорбират влагата и хранителните вещества от въздуха, което ги прави идеални за зелена стена.

Продуктов каталог вертикално озеленяване

Изпратете Запитване
Обекти ползващи услугите на TH Consulting

 • Жилищна сграда на “ГАМА”

  -Ландшафтно Проектиране и осъществяване на Авторски надзор по всички специалности;
  -Вертикално планиране;
  -Механизирано почистване на прилежащите зелени площи;

 • Магазини Билла

  – Работно проектиране и преработки по част „Озеленяване“; Работни детайли и решения;
  – Проектиране по част „Автоматизирано Напояване“;
  – Осъществяване на Авторски надзор по всички специалности;

 • Интериор Карго партнерс

  Дейности по изграждането на обекта:
  Позициониране на интериорни кашпи;
  Доставка и засаждане на интериорна растителност;

 • Частен имот: Бистрица

  Дейности по изграждането на обекта:
  Изготвяне на проект по част Озеленяване;
  Изпълнение на дренаж
  Изпълнение по автоматизирани поливни системи (АПС)
  Зачимяване

 • Интериор „Луфтханза”

  Дейности по изграждането на обекта:
  Изготвяне на проект по част Интериорно Озеленяване;
  Доставка и позициониране на интериорни кашпи;

 • Екстериор „Луфтханза”

  Дейности по изграждането на обекта:  Заснемане на съществуващото положение;  Изготвяне на проект по част Озеленяване;  Почистване на терен;  Извозване на отпадъци;  Внасяне на хумусна почва;  Изграждане на АПС;  Подравняване на терен;  Изграждане на настилка;  Изграждане на плочопътека;  Доставка и засаждане на храстова растителност;  Затревяване с тревно семе;  Доставка и монтаж на градинска мебел. Свържете се…
 • Walltopia Collider Activity Center

  Ти Ейч Консултинг” завърши изграждането на една от най-емблематичните сгради намираща се в „София Тех Парк”, “Collider Activity Center” по проект на “Уолтопия”. Мултифункционалната офис сграда, впечатлява с нестандартната си визия, интересни архитектурни решения и модерно излъчване. В нея ще се помещават офиси, търговски площи, спортен център с прилежащи зали за катерене и фитнес, а в допълнение към концепцията ще има и ресторант с лоби-бар.

 • Collider Activity Center

  Завършен Обект Walltopia Collider Activity Center Покривна ландшафтна архитектура - WALLTOPIA от THConsulting
 • Многофункционална офис сграда

  През м. Септември 2016 г. фирма „Ти Ейч Консултинг“ ЕООД, завърши изграждането на интериорно озеленяване и зелени вертикални стени с разнообразни и екзотични видове растителност, за по-добър облик на интериора и раздвижване на пространството на офис на фирма „Минстрой Холдинг“ АД.

 • Жилищна сграда, кв. Младост 3

  Обектът представлява жилищна сграда с магазини, гаражи и подземен гараж. Озеленяването е тип покривна градина с интензивен характер.

 • Сайт Граунд – гр. София

  Фирма „Ти Ейч Консултинг“ ЕООД извърши проектирането и озеленяването с интериорни кашпи за по-добър облик на интериора и раздвижване на пространството на офиса на „Сайт Граунд“ – гр. София.

 • Оскар ЕЛ – гр. Божурище

  През месец май 2015 г. фирма „Ти Ейч Консултинг” завърши проектирането и изграждане на дворното пространство на една от най-модерните у нас производствени бази в сферата си – „Оскар Ел” ЕООД.

 • Мега Мол Люлин

  През месец октомври 2014 година „Ти Ейч Консултинг“ завърши озеленяването и изграждането на детската площадка на Столичен Мол – Мега Мол Люлин.

 • Интериор

  Реализирани Обекти от TH Consulting Интериор Карго партнерсДейности по изграждането на обекта: Позициониране на интериорни кашпи; Доставка и засаждане на интериорна растителност; Интериор „Луфтханза”Дейности по изграждането на обекта: Изготвяне на проект по част Интериорно Озеленяване; Доставка и позициониране на интериорни кашпи; Многофункционална офис сградаПрез м. Септември 2016 г. фирма „Ти Ейч Консултинг“ ЕООД, завърши изграждането…
 • Докторска градина

  Обектът е градина от Централната градска част намираща се между ул. „Оборище”, ул. „Сан Стефано”, ул. „Шипка” и ул. „Кракра”. Територията на градината е с обща площ 20,63 дка., от които 4,2 дка. са настилки.

 • Бавария Ауто

  Озеленяването е изчистено, модерно и в унисон със сградата, която е решена в индустриален стил. При изграждането на зелените площи екипът на Ти Ейч Консултинг” подходи с много внимание към детайлите.

 • София Саут Ринг Мол (ССРМ)

  зпълнение на вертикална планировка на прилежащия терен – включително изграждане на атрактивни и модерни подпорни стени от габиони над търговски комплекс ИКЕА и част от ССРМ.

 • Mountain Star

  През ноември месец, 2013 г. „Ти Ейч Консултинг” ЕООД изпълни вътрешна тераса (тип покривно озеленяване) на жилищна сграда, намираща се на бул. Яворов, гр. София.

 • ХИДРОСТРОЙ-П офис

  Ти Ейч Консултинг” ЕООД изпълни озеленяване с екстериорни кашпи за по-добър облик на дворното пространство на централния офис на фирмата Възложител.

 • РЕЗИДЕНШЪЛ Парк

  Проектантския екип на „Ти Ейч Консултинг” ЕООД работи отдадено по изработката на проекти част „Паркоустройство” на главния вход, Детската Площадка, Барбекюто, и парка в кв. 16 на жк. София Парк.

 • хотел REGNUM CRYSTAL

  В обсега на изпълненето на озеленяването на х-л Кристал, гр. Банско са: разработване на работно проектирана по част „Паркоустройство”;

 • х-л EUPHORIA-Боровец

  В обсега на изпълненето на озеленяването на х-л Еуфория, гр. Бровец са: разработване на работно проектирана по част „Паркоустройство”

 • Централна градска зона, Бургас

  През месец април, 2011 год. фирма „Ти Ейч Консултинг” ЕООД приключи изпълнението на засаждане на дървестно-храстови групи в централата Бургаска градска алея, по ул. Александровска.

 • ВЕРТИГО Билдинг

  „Ти Ейч Консултинг” ЕООД изпълни на обект ВЕРТИГО Билдинг, гр. София: покривно озеленяване; изграждане на зелен паркинг с ПВЦ елементи; изграждане на автоматизирано напояване на покрив, паркинг и зелени площи.

 • Икеа

  „Ти Ейч Консултинг” ЕOOД изпълни на обект ИКЕА всички строително-монтажни работи по вертикална планировка и озеленяване.