Вертикално озеленяване

Вертикално озеленяване в екстериора

С вертикално озеленяване могат да се прикрият неугледни фасади или при създаване на живописни огради. При правилно поддръжане на озеленяването, тези растения дори предпазват стените на сградите, по които растат и участват активно в намаляването на топлинните загуби на сградата. Избора на растения за озеленяване на стени (екстериорни), огради и т.н., до голяма степен се определя от посоката на светлината и изложението. Целта на вертикалните градини е за кратко време да се компенсира един голям недостиг на зелените пространства, както и допълнително украсяване на фасади и стени, за предпазване от прегряване, шум, прах  и изолиране на отделни елементи.

Вертикални цветни градини в интериора

За създаването на вертикални цветни стени или вертикални градини се изисква предварително изграждането на специална конструкция, по която да бъде засадена растителността. Върху нея се полага геотекстилно платно, повърхността на която се покрива от засадената – листнодекоративна и цъфтяща растителност. Растенията, предназначени за вертикално озеленяване, се развиват доста бързо. Характерна особеност за повечето растения е необходимостта от екстензивно поддържане и подхранване.

Цели на вертикалните градини

  • да се компенсира един голям недостиг на зелените пространства;
  • допълнително украсяване на фасади и стени;
  • предпазване от прегряване;
  • изолация от шум и прах;
  • изолиране на отделни елементи.

Тенденции при вертикалното озеленяване

Това е едно тепърва навлизащо течение в българската ландшафтна архитектура, като най-познато за широката публика е покривно озеленяване. Също така има и вертикално озеленяване, вертикални цветни стени и пр. Нуждата от специфично озеленяване е голяма. Добрите практики в други страни показват страхотни резултати при използване на специфично озеленяване, тъй като по този начин се усвоява и оползотворява иначе неизползвана площ. Ефекта върху градската среда е страхотен и внася разнообразие и живот, на места където е невъзможно използването на традиционно озеленяване. При ландшафтно проектиране, редица архитекти избират именно този похват, за да създадат ефект и акцент.

Предимства на вертикалното озеленяване на закрито:

Спестяване на място:
Вертикалното озеленяване на закрито ви позволява да отглеждате растения в малко пространство, което го прави идеален способ за интегриране на растителност за в апартаменти и по-маломерни пространства.
Подобрено качество на въздуха:
Растенията имат свойството да пречистват въздуха, чрез абсорбиране на замърсители и освобождаване на свеж кислород, което създава по-здравословна среда за живот
Естетична визия:
Вътрешните вертикални градини могат да добавят уникален и красив акцент към дома, създавайки успокояваща и релаксираща атмосфера.
Намалени енергийни разходи:
Вертикалното озеленяване в интериора помага за изолирането на вашия дом, като намалява разходите за енергия, осигурявайки естествено охлаждане.

Видове стайни растения за зелена стена:

Има много видове стайни растения, които могат да се използват за зелена стена или вертикална градина. Ето някои популярни опции с кратки описания:

Филодендрон: Популярно стайно растение с големи, лъскави листа, които се предлагат в различни нюанси на зелено. Те са лесни за грижи и могат да виреят при условия на оскъдна светлина.

Дяволски бръшлян: Друго популярно стайно растение с влачещи се лияни и сърцевидни листа, които се предлагат в нюанси на зелено и пъстри разновидности. Те са лесни за грижи и могат да понасят условия на оскъдна светлина.Хлорофитум: Растение с ниска поддръжка с дълги, тънки листа, които растат в визия, подобна на паяк. Те са идеални за зелени стени в интериора, тъй като могат да се развиват добре на частична сянка.

Английски бръшлян: Класическо увивно растение с малки, тъмнозелени листа, които могат да растат бързо при подходящи условия. Те са идеални за добавяне на буйна, зелена визия към вертикална стена.

Папрати: Различни видове папрати, като бостънска папрат, папрат от моминска коса и папрат от птиче гнездо, могат да се използват за зелена стена. Те имат деликатни листа, които придават текстура и дълбочина на вертикална градина.

Сукуленти: Сукулентите са популярна опция за зелени стени поради техните уникални форми, цветове и ниски изисквания за поддръжка. Те могат да виреят на ярка, непряка светлина и не изискват често поливане.

Въздушни растения: Въздушните растения, известни също като Tillandsias, са растения с ниска поддръжка и не се нуждаят от почва, за да растат. Те абсорбират влагата и хранителните вещества от въздуха, което ги прави идеални за зелена стена.